ΕπίκαιραΛήμνοςΠεριοδικό

Τα σαλιγκάρια πάλι στη μόδα (και συνταγή)

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Τα σαλιγκάρια τα ξέρουμε τα τελευταία χρόνια από τα καλλυντικά και φαρμακευτικά είδη, όπου χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη. Οι κρέμες αναζωογόνησης του δέρματος με ορό σαλιγκαριού είναι πολύ γνωστές σε γυναίκες κάπως μεγαλύτερες σε ηλικία.

Παλιά, τον καιρό των γιαγιάδων μας, τότε που είχαν μεγάλη φτώχεια και ελάχιστα λεφτά, δεν υπήρχαν καθόλου καλλυντικά και καμιά γυναίκα δεν ενδιαφερόταν για περιποίηση σώματος, γυμναστική και σιλουέτα. Ήταν όλες αδύνατες επειδή δούλευαν σκληρά στα χωράφια και η διατροφή τους ήταν λιτή και υγιεινή. Κι όσες ήταν τυχόν πιο παχουλές αυτό το θεωρούσαν πλεονέκτημα και έλεγαν «Τα πάχη μου, τα κάλλη μου».

Λόγω φτώχειας, αξιοποιούσαν και έτρωγαν όλα όσα προσφέρει δωρεάν η φύση:

Αποξήραναν φρούτα (δαμάσκηνα, βερίκοκα, αχλάδια, μήλα, κυδώνια) και μ’ αυτά τον χειμώνα έφτιαχναν χοσάφι (κομπόστα).

Από τις τελευταίες πράσινες ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες έφτιαχναν τουρσί.

Και μετά από τη βροχή, τότε που τα σαλιγκάρια βγαίνουν να βοσκήσουν, έβγαιναν στα χωράφια και τα μάζευαν.

Τα μαγείρευαν συνήθως γιαχνί στιφάδο με κρεμμύδι και ώριμη ντομάτα.\

 

Τα σαλιγκάρια σήμερα είναι δημοφιλή περισσότερο στην Κρήτη (χοχλιοί) και σε εστιατόρια ως ντελικατέσεν.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ένας στους τρεις Έλληνες, δηλαδή 3.300.000 συμπατριώτες μας, είναι φτωχός, «Στα όρια και κάτω από το όριο της φτώχειας». Τώρα με την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, (με τον «βαρύ χειμώνα που μας περιμένει», φαίνεται ότι τα σαλιγκάρια επανέρχονται στη μόδα και τις προτιμήσεις πολλών καταναλωτών, ως υποκατάστατο του κρέατος, γιατί είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, εφάμιλλα του κρέατος και πολύ φτηνότερα από αυτό.

 

Να και μια συνταγή για όποιον θέλει να δοκιμάσει ένα νόστιμο, πρωτότυπο και φτηνό φαγητό:

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό σαλιγκάρια

700-800 γρ. κρεμμύδια, για στιφάδο

4 ντομάτες, ψιλοκομμένες

2-3 φύλλα δάφνης

2 κ.σ.σάλτσα ντομάτας

¼ κ.γ. τριμμένα μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, γαρύφαλλο

600 ml ζωμό λαχανικών

100 ml κρασί, κόκκινο ξηρό

50 ml ξύδι

Έξτρα ξύδι, για το βράσιμο των σαλιγκαριών

Αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αδειάζουμε σε μία βαθιά κατσαρόλα με νερό τα σαλιγκάρια, την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, την αφήνουμε να πάρει βράση.

Αφού βράσει, προσθέτουμε λίγο ξύδι και τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά.

Αμέσως μετά, αφαιρούμε τα σαλιγκάρια από την κατσαρόλα με μία τρυπητή κουτάλα, τα μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για ακόμα 1-2 φορές.

Στη συνέχεια, τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να ζεσταθεί. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Κατόπιν στην ίδια κατσαρόλα αδειάζουμε τα σαλιγκάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4-5 λεπτά ακόμα.

Κατόπιν ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας, το γαρύφαλλο, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, τα φύλλα δάφνης, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό.

Σβήνουμε με το ξύδι και μετά με το κόκκινο κρασί αφήνοντας να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Τέλος, προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις ντομάτες, το ζωμό λαχανικών, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε εκ νέου και σιγομαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Όταν είναι έτοιμο, σερβίρουμε το στιφάδο ζεστό.

Συνοδεύεται εξαιρετικά από κόκκινο λημνιό μπρούσικο κρασάκι.

Για επιδόρπιο, τραγανός χαλβάς βανίλιας Αχιλλαδέλη Λήμνου (τηλ. 2254021650), που λιώνει στο στόμα.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button