ΑνακοινώσειςΕπιλεγμένα

Τέτοια να γίνονται ! MedINA: Δράσεις με βάθος και διαρκή ενημέρωση!

Μια σειρά εργαστηρίων για την ώθηση των οικοτεχνιών και του γαστρονομικού τουρισμού στη Λήμνο Ώθηση της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η σειρά δημιουργικών εργαστηρίων που διοργάνωσε το με σκοπό την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα της Λήμνου, αξιοποιώντας την πλούσια κληρονομιά και τα μοναδικά προϊόντα του νησιού.

Στο πρώτο εργαστήρι «Οικοτεχνίες στη Λήμνο – Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία», με τη σύμβουλο ανάπτυξης προϊόντων, συγγραφέα και συντάκτρια γαστρονομίας, Γιάννα Μπαλαφούτη, είδαμε όλα τα απαραίτητα βήματα για την εκκίνηση και εδραίωση μιας βιώσιμης οικοτεχνίας – από την αρχική ιδέα και το επιχειρηματικό μοντέλο, μέχρι την ανάπτυξη προϊόντος και τη συνεχή εξέλιξη της επιχείρησης.

Στο δεύτερο εργαστήρι «Οικογενειακά – Οικοτεχνικά Τυροκομεία στη Λήμνο», μυηθήκαμε στον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα οικογενειακά οικοτεχνικά τυροκομεία για τη διαφύλαξη της λημνιακής αγροδιατροφικής κληρονομιάς και την ενίσχυση των ιδιαίτερων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των τοπικών, παραδοσιακών τυριών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι παραδοσιακές λιθόχτιστες μάντρες, μπορούν να αποκατασταθούν και να χρησιμοποιηθούν ως ωριμαντήρια και να αποδώσουν το χαρακτηριστικό τοπικό «αποτύπωμα» στο τυρί.

Κατά το τρίτο εργαστήρι «Αγροδιατροφικές τουριστικές εμπειρίες – Επισκέψιμα αγροκτήματα» ο σύμβουλος βιώσιμου & εναλλακτικού τουρισμού και υπεύθυνος τουριστικών εμπειριών της εταιρείας SanDopios DMC, Σταύρος Παπαδόπουλος εισήγαγε τους συμμετέχοντες στις νέες τάσεις στον αγροτουρισμό, σκιαγράφησε το νομικό πλαίσιο των πολυλειτουργικών αγροκτημάτων, ενώ αποσαφήνισε και τις έννοιες του «υπεύθυνου τουρίστα», του «αγροτουρίστα» και του «γαστροτουρίστα». Εξήγησε όλα τα απαραίτητα βήματα για τη διαμόρφωση, κοστολόγηση και προώθηση της αγροτουριστικής εμπειρίας, ενώ στους συμμετέχοντες δόθηκε η ευκαιρία να εξασκήσουν τις νέες γνώσεις τους δουλεύοντας σε μικρές ομάδες, αναπτύσσοντας, τιμολογώντας και σχεδιάζοντας τα πλάνα προώθησης των πρώτων τους τουριστικών εμπειριών.

Με τη σειρά αυτή των εργαστηρίων, πήγαμε μερικά βήματα ακόμα πιο μπροστά για το συν-σχεδιασμό ενός δημιουργικού, συμπεριληπτικού και όσο το δυνατόν πιο αυθεντικού αγροτικού χώρου στη Λήμνο, μαζί με φορείς, παραγωγούς και τοπικές επιχειρήσεις. Η οικοτεχνία αλλά και η ανάπτυξη τουριστικών εμπειριών σε επισκέψιμα αγροκτήματα, όχι μόνο ενδυναμώνουν τον κάθε παραγωγό ξεχωριστά, επιτυγχάνοντας προστιθέμενη αξία επί του προϊόντος και συμπληρωματικό εισόδημα, αλλά συν-διαμορφώνουν ένα πλέγμα συνεργειών στο νησί που ενισχύει την τοπική οικονομία στο σύνολό της.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει ενημέρωση για τη διαμόρφωση αγροδιατροφικών διαδρομών στη Λήμνο και την υποστήριξη παραγωγών με συμβουλευτική  υποστήριξη για την ίδρυση οικοτεχνιών.

Η σειρά εργαστηρίων και όλο το πρόγραμμα «Terra Graeca: Small Farm to Market» υλοποιείται με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button