Απόψεις

Θα πατάξομεν την γραφειοκρατίαν

Θα πατάξομεν την γραφειοκρατίαν

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Πριν από 60 χρόνια, δηλαδή μερικά χρόνια μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο, στα εγκαίνια της τότε Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, ο τότε Πρωθυπουργός σε βαρυσήμαντο διάγγελμα του δήλωσε κατηγορηματικά ότι «θα πατάξομεν την γραφειοκρατίαν». Ήταν η εποχή που στην έκθεση υπήρχε το «τραίνο φάντασμα», οι παραμορφωτικοί καθρέφτες και ο «γύρος του θανάτου» με τον Χαλεπλή και τη μοτοσυκλέτα του χωρίς εξάτμιση.

Από τότε πέρασαν τρεις ολόκληρες γενεές και η γραφειοκρατία όχι μόνο δεν πατάχτηκε, αλλά περίσσεψε.

Πριν από 20 χρόνια κάποιος άλλος πρωθυπουργός σε άλλα εγκαίνια της ΔΕΘ δήλωσε το ίδιο κατηγορηματικά ότι η θαλάσσια αρτηρία και το μετρό της Θεσσαλονίκης είναι γεγονός. Επίσης ότι η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική και η Πιερία θα συνδεθούν ακτοπλοϊκά με σύγχρονα ταχύπλοα σκάφη και δελφίνια.

Από τότε κάθε χρόνο στα εγκαίνια ακούμε το ίδιο και άλλα παρόμοια βιολιά, λαγούς με πετραχήλια.

Μας δουλεύουν κανονικά. Όλοι. Δεν θέλουν να πατάξουν τίποτα, ούτε την γραφειοκρατία, ούτε τα ρουσφέτια, ούτε τις λοβιτούρες.

 

Κι όμως, είναι τόσο εύκολο.

Όταν οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες πριν από 60 χρόνια πήγαν στη Σουηδία, με το που πάτησαν το πόδι τους εκεί, για πρώτη και τελευταία φορά οι Σουηδοί κατέγραψαν τα στοιχεία τους ηλεκτρονικά στον Κ.Ε.Σ. (Κεντρικό Εγκέφαλο Σουηδίας), κι από τότε μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβάλει καμία αίτηση ούτε άλλο χαρτί. Όλες οι μεταβολές στη ζωή τους, γάμος, γέννηση παιδιών, βαφτίσεις, στρατιωτικό, ενοικίαση σπιτιού, ακίνητα, ρεύμα, τηλέφωνα, νερό, προσλήψεις, απολύσεις, μετακομίσεις, χρόνος ασφάλισης και συνταξιοδότησης, κλπ. κλπ. γίνονται όλα αυτόματα, από τις ίδιες της δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, οι οποίες ενημερώνουν άμεσα και αυτόματα τον Κ.Ε.Σ. σε χρόνο μηδέν.

 

Εμείς εδώ στην ψωροκώσταινα περιμένουμε το διάγγελμα του Πρωθυπουργού για να μας σώσει, να μας πει πότε θα ξεχρεώσουμε τα κόκκινα εθνικά και ιδιωτικά δάνεια, πώς θα χάσουμε ή θα σώσουμε τα σπίτια μας από πλειστηριασμό, πότε θα πάρουν λεφτά αυτοί που βγήκαν στη σύνταξη πριν από τρία (3) χρόνια, πότε θα μας επιστραφούν τα αναδρομικά που μας χρωστάει το κράτος, ποιοι δικαιούνται και ποιοι πρέπει να κάνουν νέες αγωγές (ζήσε Μάη να φας τριφύλλι ποιος ξέρει μετά από πόσα χρόνια), πότε θα υπάρξουν δουλειές να ξαναγυρίσουν οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι μας που έφυγαν στο εξωτερικό, πότε θα ξαναβρούν δουλειά οι 1.200.000 άνεργοι, πότε θα ανασάνουν οι 1.500.000 φτωχοί κι όσοι είναι εκεί γύρω στο όριο της φτώχειας, πότε θα ξαναδοθεί το ΕΚΑΣ κλπ. κλπ.

Και, φυσικά, ότι τα υπουργεία μας Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων,  Προστασίας του Πολίτη, Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων κλπ. κλπ. είναι πανέτοιμα να πατάξουν τη γραφειοκρατία, την φοροδιαφυγή, τη φτώχεια και όλα τα κακά της μοίρας μας.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button