Λήμνος

ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΕΝΤΑΘΛΟΥ – Τριτη 16/7

ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΕΝΤΑΘΛΟΥ - Τριτη 16/7

 Την ΤΡΙΤΗ 16-7-19  η τελετή έναρξης του 5ου Αρχαίου Πεντάθλου Λήμνου

  • Ανοίγει η αυλαία της διεθνούς αθλητικής και πολιτιστικής διοργάνωσης

 

     Ανοίγει η αυλαία των εκδηλώσεων του 5ου Αρχαίου Πεντάθλου Λήμνου, με την τελετή έναρξης που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 16 Ιουλίου. Οι ομάδες από την Ελλάδα (Λήμνο και Λέσβο), την Ιταλία (Τρεμετζίνα), την Κύπρο (Περβόλια) και τη Σερβία (Πόζεγκα), συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου, θα πραγματοποιήσουν παρέλαση που θα ξεκινήσει στις 20:30 από το Δημαρχείο και θα καταλήξει στην Προϊστορική Μύρινα.

     Εκεί θα ακολουθήσει εκδήλωση, με τη συμμετοχή μαθητριών του Μουσικού Εργαστηρίου Λήμνου και θα γίνει η κήρυξη της έναρξης  της φετινής διοργάνωσης.

     Την Τετάρτη 17 Ιουλίου στις 18:30 η ξεκινά το αγωνιστικό κομμάτι και η δράση μεταφέρεται στην παραλία της Ηφαιστίας, με ένα δρώμενο-έκπληξη και με τα αγωνίσματα του δίσκου και του ακοντισμού.      Στις 21:00 θα ακολουθήσει γιορτή στην πλατεία του Κοντοπουλίου, με χορούς από το τοπικό τμήμα του Λυκείου Ελληνίδων Λήμνου και πολύ κέφι.

     Την Πέμπτη 18 Ιουλίου θα διεξαχθεί το άθλημα της πάλης στην παραλία των Ρηχών Νερών στη Μύρινα, έναν χώρο με ιδιαίτερη σημασία, καθώς εκεί λέγεται ότι έφτασαν οι Αργοναύτες, που ο μύθος τους συνδέεται άμεσα με το Πένταθλο και τη δημιουργία του.  Την ίδια μέρα στις 17:30 το απόγευμα στο Δημοτικό Στάδιο Μύρινας θα διεξαχθούν τα αγωνίσματα του αγώνα δρόμου και του άλματος εις μήκος. Στις 20:00 θα ακολουθήσουν οι απονομές των επάθλων και η τελετή λήξης, που φέτος θα γίνουν στο γήπεδο της Μύρινας.

     Το «Αρχαίο Πένταθλο Λήμνου 2019» διοργανώνει ο Δήμος Λήμνου σε συνδιοργάνωση με  τον Αθλητικό Όμιλο «Ηφαιστία» και την Αθλητική Ένωση Λήμνου και με την υποστήριξη του ΣΕΓΑΣ.

                 Και φέτος όλοι οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις θα ζήσουν μια σπουδαία αθλητική και πολιτιστική εμπειρία, που ενώνει τους λαούς και χτίζει γέφυρες με την ιστορία και τον πολιτισμό μας, δίνοντας στη διοργάνωση μία πανανθρώπινη διάσταση.

 

Λίγα λόγια για το Αρχαίο Πένταθλο

 

 Ο μύθος που προδίδει τη μεγάλη σημασία που έδιναν οι αρχαίοι έλληνες στους αγώνες πεντάθλου και συνδέει τη Λήμνο με τη γέννηση του αθλήματος ανήκει στον αργοναυτικό κύκλο και συγκεκριμένα στο πέρασμα των Αργοναυτών από το νησί κατά το ταξίδι τους από την Ιωλκό προς την Κολχίδα του Εύξεινου Πόνου.

Στο νησί του Ηφαίστου, η βασίλισσα Υψιπύλη φιλοξένησε τους αργοναύτες και  τέλεσε αγώνες προς τιμήν τους με πλούσια βραβεία. Τότε ο Ιάσονας, αρχηγός της εκστρατείας, για να τιμήσει τον πατέρα του Αχιλλέα, τον Πηλέα, που βγήκε πρώτος στην πάλη και δεύτερος σε όλα τα άλλα, ένωσε τα πέντε αθλήματα κι έτσι ο Πηλέας ανακηρύχτηκε πενταθλητής για τις αθλητικές του επιδόσεις και την πολεμική του ανδρεία. Το αρχαίο πένταθλο υπήρξε προπομπός του σύγχρονου πεντάθλου, το οποίο αποτελεί άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Αναβίωση του Αρχαίου Πεντάθλου έλαβε για πρώτη φορά χώρα στη Λήμνο στις 7 και 8 Ιουλίου του 2015.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα limnos.gov.gr και στη σελίδα του Αρχαίου Πεντάθλου στο Facebook.

 

 

 

 

Πρόγραμμα Διοργάνωσης

 

  • ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ:  ΤΡΙΤΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ –ΜΥΡΙΝΑ

20:30 ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ – ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ

          ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

21:10 ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΜΥΡΙΝΑ

 

  • 1Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΜΕΡΑ: ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΗΦΑΙΣΤΙΑ

18:30 ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ: ΔΙΣΚΟΣ-ΑΚΟΝΤΙΟ

21:00 ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟΝ ΜΟΥΔΡΟ

 

  • 2Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΜΕΡΑ: ΠΕΜΠΤΗ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΜΥΡΙΝΑ-ΡΗΧΑ ΝΕΡΑ-BEACHVOLLEY

10:00 ΑΓΩΝΙΣΜΑ: ΠΑΛΗ

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ

17:30 ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ: ΔΡΟΜΟΣ-ΑΛΜΑ

 

ΓΗΠΕΔΟ ΜΥΡΙΝΑΣ

20:00 ΑΠΟΝΟΜΗ ΕΠΑΘΛΩΝ – ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

         

                                                                                 ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

 

                                                                                               

                           

                ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ                   

 

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button