Περιοδικό

Τι είδους θέρμανση έχετε στην κατοικία σας;

Τι είδους θέρμανση έχετε στην κατοικία σας;

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Πριν από λίγο καιρό στην Απογραφή που έκανε η ΕΛΣΤΑΤ σε όλη τη χώρα ρωτούσε διάφορα πράγματα. Μερικά από αυτά μου φάνηκαν χωρίς σημασία, αυτονόητα και χαζά. Για παράδειγμα, «Μέσα στην κατοικία σας έχετε βρύση με νερό; Έχετε θέρμανση, έχετε ντους, έχετε τουαλέτα;».

Το μόνο που μου είχε κάνει εντύπωση τότε ήταν για την τουαλέτα. Επειδή μου θύμισε τους πρόσφυγες παππούδες μου, οι οποίοι όταν ήλθαν στην Ελλάδα, έχτισαν κάτι πρωτόγονα σπίτια με λάσπη, άχυρα και κεμπρέδες, και μια ακόμα πιο πρωτόγονη τουαλέτα στο ύπαιθρο κάπου στην άκρη του χωραφιού ή του οικοπέδου, με λαμαρίνες, χωρίς σκεπή, με ένα τσουβάλι μπερντέ για είσοδο, κλπ.

Τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τους πρόσφυγες συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό είναι να έχεις τροφή, φάρμακα, ρούχα, θέρμανση, πόσιμο νερό, τουαλέτα και άλλες τέτοιες ανέσεις – και μάλιστα όλα αυτά μέσα στο σπίτι σου.

Διότι αυτοί οι Ουκρανοί δεν έχουν τίποτα από όλα αυτά! Ξεριζώθηκαν από τα βομβαρδισμένα σπίτια τους, τα οποία εγκατέλειψαν φλεγόμενα και δεν έχουν πλέον σπίτι. Μέσα στην παγωνιά και στα χιόνια περπατούν να φύγουν μακριά για να σώσουν τη ζωή τους.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button