Περιοδικό

Τι είναι το πτιφούρ

Τι είναι το πτιφούρ

 Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 

Τα πτι φουρ είναι Γαλλικά μικρά φουρνίσματα. Η ονομασία προέρχεται από την γαλλική λέξη petit four που σημαίνει μικρό φούρνισμα. Η κατηγορία περιλαμβάνει βουτήματα, αμυγδαλωτά, μάφιν, μπισκοτάκια, κ.ά

Τον 18ο και 19ο αιώνα στηνξ Γλλία χρησιμοποιούνταν μεγάλοι φούρνοι από τούβλα, που αργούσαν να ζεσταθούν και να κρυώσουν. Στο φούρνο ψήνονταν πρώτα τα προϊόντα που χρειάζονται μεγάλες θυερμοκρασίες, και στο τέλος του ψησίματος αυτών οι φουρνάρηδες αξιοποιούσαν την θερμότητα που απέμενε για να ψήσουν μικρά αρτοποιήματα. Τα μικρά αρτοσκευάσματα με βασικό συστατικό τη ζάχαρη και το αλεύρι είναι ευαίσθητα και πρέπει να ψήνονται σε χαμηλή θερμοκρασία. Η ονομασία μικρά φουρνίσματα σημαίνει ότι ψήνονται σε μικρή θερμοκρασία

Η ονομασία αναφέρεται σε μία ομάδα βουτημάτων με κάποια ή όλα από τα κάτωθι χαρακτηριστικά:

  • Αφράτο μπισκότα.
  • Γέμιση μαρμελάδα φρούτων ή εναλλακτικά κρέμα βανίλιας, σοκολάτας ή φρούτων..
  • επικάλυψη σοκολάτας και γαρνίρισμα με τρούφα, ινδοκάρυδο, καρύδια, αμύγδαλα, και λάσαρισμένα φρούτα.

.

Παρασκευάζονται με αλεύρι, ζάχαρη, βούτυρο και αυγά. Τα υλικά αναμιγνύονται έως ότου σχηματιστεί μία εύπλαστη ζύμη με την οποία πλάθονται τα μπισκότα στα επιθυμητά σχήματα: μπαστούνια, στρογγυλά, λουλούδια, αστέρια κλπ.. Αυτά ψήνονται σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 15 λεπτά, έως ότου ροδίσουν, και μετά αφήνονται να κρυώσουν. Ανά δύο τα μπισκότα γεμίζονται με μαρμελάδα, πραλίνα φουντουκιού ή άλλη κρέμα. Για την επικάλυψη σοκολάτας, σε ένα μπολάκι θερμαίνεται η κουβερτ5ούρα έως ότου λιώσει και στη συνέχεια το κάθε μπισκότο βυθίζεται μερικά στη λιωμένη κουβερτούρα και αφήνεται να ψυχθεί. Προτού στερεοποιηθεί η σοκολάτα προστίθεται το γαρνίρισμα, δηλαδή το μπισκότο πασπαλίζεται με τρούφα, ινδοκάρυδο ή ξηρούς καρπούς.

Προσφέρονται ως κεράσματα, βουτήματα πρωινού, σνακ.

Οι μεγάλες υποκατηγορίες στις οποίες διακρίνονται τα μικρά φουρνίσματα είναι:

  • Γλασέ: γλυκίσματα ψυγείου, παστάκια ή ταρτάκια επικαλυμμένα με γλάσο, ζαχαρωτά φοντάν, σαντιγί ή άλλη γαρνιτούρα

Παστάκια και ταρτάκια, Καναπεδάκια, Παστάκια, Ταρτάκια φρούτων, Ταρτάκια με μερίνγκα λεμονιού, Εκλαιράκια, Φοντάν με σοκολάτα

  • Σαλέ (αλμυρά): Νόστιμες μπουκίτσες που σερβίρονται συνήθως σε εορταστικές εκδηλώσεις και μπουφέδες.

Αλμυρή ποικιλία πτι φουρ, Σουφλέ τυρί, Μπουσέ με μανιτάρια

  • Σεκ (ξηρά): μπισκοτάκια, μακαρόν, μαρέγκες, σφολιατοειδή κ.α.

 Μακαρούν καρύδας, γαλλικά μακαρούνς, μπισκοτίνια, Μαρόν γκλασέ, Μαρέγκες, κεϊκάκια για πάρτι, Μποκαντίτο με κρέμα, Προφιτερόλ κ.ά.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button