Απόψεις

Τι είναι αυτό της Φωτογραφίας και που βρίσκεται;

Είναι ένα κατάλοιπο, αυτό της φωτογραφίας,  του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου,  στον οποίο η Ελλάδα εισήλθε αναγκαστικά όταν δέχτηκε   την  επίθεση της Ιταλίας,  στις 28 Οκτωβρη του 1940.

Αργότερα από  αυτή την αποτυχημένη επίθεση των Ιταλών δέχτηκε από Βόρεια και τη επίθεση της τεραστίας Πολεμικής Μηχανής της Ναζιστικής Γερμανίας και έτσι φτάσαμε στην  Κατοχή…

Οι Γερμανοί στη Λήμνο εξ αρχής  οργάνωσαν την άμυνα τους με διάφορα οχυρωματικά έργα,  όπως τα  πολυβολεία στο Ρωμαίικο Γιαλό τα  ενσωματωμένα στην τοιχοποιία της Αυλής του Μητροπολιτικού Μεγάρου.

Είναι τόσο κεντρικό αυτό το κατάλοιπο μιας  σημαντικής ιστορικής στιγμής  και τόσο ορατό που βρίσκομαι να απορώ απελπισμένα  όταν ρωτώ κάποιον αν το έχει προσέξει και η συνήθης απάντηση ειναι:  ΟΧΙ !  Και εμείς γιορτάζουμε το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρη όμως γνωρίζουμε,  όπως  αποδεικνύεται,  ελάχιστα πράγματα γι αυτό.

Αυτό  που φοβάμαι από αυτή την άγνοια είναι  μήπως κάποια φορά το γκρεμίσουν βιαστικά και αθόρυβα,  αυτό και ένα άλλο που υπάρχει λίγο πιο  πάνω,  μη γνωρίζοντας την Ιστορική  σημαντικότητα του μιας  συγκλονιστικής γεμάτης θυσίες και πόνο (και πείνας)   περιόδου (1940-1944)

Δυο πινακίδες στα σημεία που βρίσκονται τα δυο πολυβολεία που   να εξηγούν τι είναι αυτές οι κατασκευές ίσως τα σώσει από την καταστροφή τη φυσική και ως ιστορική μνήμη.

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button