ΕπιλεγμέναΠεριοδικό

Τι είναι το Τριώδιο…, που ανοίγει ;

Τι είναι το Τριώδιο

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Χτες Κυριακή 9 Φεβρουαρίου ξεκίνησε το λεγόμενο Τριώδιο και θα συνεχιστεί μέχρι την Κυριακή του Πάσχα, δηλαδή για φέτος 19 Απριλίου. Το Τριώδιο είναι το Λειτουργικό Βιβλίο της Εκκλησίας που περιλαμβάνει τους Ύμνους των Κυριακών, από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου (που ήταν χτες) μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο πριν την Τελετή της Αναστάσεως. Ονομάζεται έτσι γιατί οι περισσότεροι Κανόνες του Όρθρου (πρωινή Ακολουθία) περιέχουν τρείς θρησκευτικές ωδές ενώ συνήθως περιέχουν εννέα Ωδές.

Το Τριώδιο τοποθετείται στα Αναλόγια των Ναών στον Εσπερινό του Σαββάτου της Κυριακής του Τελώνου και του Φαρισαίου αφού πρώτα ο Πρωτοψάλτης το παραλάβει από την Εικόνα του Χριστού και το ασπασθεί.
Το πρώτο έντυπο του Τριωδίου εκδόθηκε το 1522 μ.Χ. στην Βενετία. Στην διαμόρφωση του συνέβαλαν και διάσημοι υμνογράφοι και μελωδοί της  όπως ο Ρωμανός ο Μελωδός και ο Ιωάννης Δαμασκηνός.

Το τριώδιο περισσότερο από όλα τα εκκλησιαστικά βιβλία που περιέχουν ιερές ακολουθίες οδηγεί σε περισυλλογή και κατάνυξη και σχετίζεται με τη νηστεία, την εγκράτεια και τη μετάνοια.
Όλες οι Κυριακές του Τριωδίου έχουν τη δική τους ονομασία.

Κυριακή του Τελώνη και του Φαρισαίου
Κυριακή του Ασώτου
Κυριακή της Απόκρεω
Κυριακή της Τυροφάγου
Α’ Νηστειών: Κυριακή της Ορθοδοξίας
Β’ Νηστειών: Γρηγορίου του Παλαµά
Γ’ Νηστειών: Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως
Δ’ Νηστειών: Ιωάννου της Κλίµακος
Ε’ Νηστειών: Μαρίας της Αιγυπτίας
Κυριακή των Βαΐων

Οι εβδομάδες ανάμεσα στις Κυριακές είχαν τα δικά τους ονόματα, όπως λ.χ. Προφωνή ή Προφωνέσιμη, Κρεατινή ή της Κρεοφάγου, Τυρινή ή της Τυροφάγου. Από τη Δευτέρα, μια εβδομάδα πριν την Καθαρή Δευτέρα, αρχίζει η αποχή από το κρέας (αρχίζουν οι αποκριές) και εισάγεται η χρήση τυριού και γαλακτερών σαν ενδιάμεση άσκηση μεταξύ κρεοφαγίας και νηστείας.

Η περίοδος του Τριωδίου συνδέεται λαθεμένα από τον πολύ κόσμο με τα καρναβάλια, με ξεφάντωμα και αμαρτωλές εκδηλώσεις. Εντούτοις η εκκλησία προσκαλεί ιδιαίτερα τους νέους σε πνευματικής ανανέωση, συμφιλίωση με τον Θεό και τον γείτονα, αγάπη και φιλανθρωπία, σε μια καθημερινή μαρτυρία για τον Χριστό. Δεν είναι αρκετό ένας χριστιανός να είναι πιο φιλάνθρωπος, πιο πνευματικός ή πιο ηθικός – που είναι αναμφισβήτητα αξίες ενός ανθρώπου που ακολουθεί μια χριστιανική ζωή. Δεν είναι αυτό που ορίζει έναν Χριστιανό, αλλά η μετάνοια, που οδηγεί στη σωτηρία και τη μεταμόρφωση.

Ένα σημαντικό στοιχείο κάθε περιόδου νηστείας είναι η αποχή. Σε επίπεδο διατροφής η Εκκλησία καλεί να απέχουμε από ορισμένα τρόφιμα (κρέας, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα) για να ζήσουμε απλά για να επικεντρωθούμε στην προσευχή, την πνευματική μας ανάπτυξη και υγεία, να βελτιώσουμε τη σχέση μας με το Θεό.

Μπορεί ο αυτοέλεγχος και η αποχή να θεωρούνται από πολλούς ως αδυναμία ή μειονέκτημα, ωστόσο, η Εκκλησία, με την διαχρονική σοφία και την κατανόηση της ανθρώπινης κατάστασης, εξακολουθεί να επιμένει ότι η αποχή είναι απολύτως απαραίτητη για μια υγιή, ισορροπημένη ζωή για όλους, νέους και μεγαλύτερους.

 

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button