Αθλητικά

Τι μέρα κι αυτή ; Αξέχαστη ! Σαν σήμερα Πρωταθλητές Ευρώπης στο Μπάσκετ –

Σαν σήμερα το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο μπάσκετ

Σαν σήμερα το 1987  η Εθνική μας Ομάδα Μπάσκετ νίκησε στον τελικό τη Ρωσία και βρέθηκε στην κορυφή της Ευρώπης

14/6/1987: Ελλάδα-Σοβιετική Ένωση 103-101.

Μετά από έναν συγκλονιστικό αγώνα, το παιχνίδι είναι στην κόψη του ξυραφιού. Η Σοβιετική Ένωση προηγείται με 89-87 της ελληνικής ομάδας, που έχει τη μπάλα στην κατοχή της. Ο Νίκος Γκάλης διεισδύει και αφού «μαζεύει» την άμυνα των Σοβιετικών πάνω του πασάρει στον Λιβέρη Ανδρίτσο που κερδίζει το φάουλ 36’’ πριν το τέλος και πηγαίνει στις βολές. Εκεί αποδεικνύεται τέρας ψυχραιμίας και ισοφαρίζει σε 89-89, στέλνοντας τον αγώνα στην παράταση, αφού οι δύο ομάδες δεν αξιοποίησαν τις τελευταίες τους επιθέσεις. Με το σκορ στο 101-101 στην παράταση, η μπάλα βρίσκεται σε ελληνικά χέρια. Ο Μέμος Ιωάννου αναλαμβάνει την ευθύνη, ωστόσο το σουτ του είναι άστοχο.
Ο Αργύρης Καμπούρης πετάγεται ανάμεσα στα θηρία και κερδίζει το επιθετικό ριμπάουντ και ταυτόχρονα το φάουλ, πηγαίνοντας στις βολές 4’’ πριν το τέλος. Ακολουθεί η περιγραφή του Φίλιππου Συρίγου:

«Τίποτα, τίποτα δεν μας σταματά. Πραγματικά είμαστε τόσο κοντά. Η πρόκριση στα χέρια αυτού του τίμιου γίγαντα… 102-101… και μόνο τέσσερα δευτερόλεπτα. 103-101. Βάλτερς, στον Γιοβάισα, θέλει προσοχή… η μπάλα έξω, είναι το τέλος. Η ελληνική ομάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης…».

 

Μια ιστορία γεμάτη επιτυχίες και μεγάλες στιγμές έχει μόλις ξεκινήσει…Ο πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά δε θα μπορούσε να είναι άλλος από το Νίκο Γκάλη.
Ελλάδα: Γκάλης 40 (1), Γιαννάκης 10 (2), Καμπούρης 10, Χριστοδούλου 10 (2), Φασούλας 12, Ανδρίτσος 10, Ιωάννου 8 (1), Ρωμανίδης 3, Φιλίππου.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button