Επίκαιρα

Τι πρέπει να κάνει κανείς εάν δεχτεί επίθεση από σκυλί

Τι πρέπει να κάνει κανείς εάν δεχτεί επίθεση από σκυλί

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Διευκρίνιση: Οι τυχόν διαφημίσεις που παρεμβάλλονται ενδιάμεσα σ’ αυτό το κείμενο γίνονται από τον διακομιστή του διαδικτύου και δεν έχουν σχέση ούτε με τον συντάκτη ούτε με το περιεχόμενο του.

 

Παρόλο που δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή των επιθέσεων από σκύλους σε ανθρώπους, εκτιμάται ότι γίνονται 17.000 περιστατικά κάθε χρόνο.  Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ένας σκύλος μπορεί να επιτεθεί. Πολλοί ενοχλούνται από την κίνηση ή νευριάζουν όταν κάποιος παραβιάζει το χώρο τους. Άλλες φορές θέλουν να προστατέψουν τα μικρά μέλη της οικογένειάς τους ή είναι επιθετικά εξαιτίας προηγούμενης κακομεταχείρισης από τους ανθρώπους. Ο σκύλος φαίνεται ότι έχει επιθετική διάθεση, όταν τα αυτιά του είναι σηκωμένα, η ουρά του τεντωμένη ή ανάμεσα στα πόδια, γαβγίζει ή γρυλίζει έντονα, το τρίχωμα στον αυχένα του έχει σηκωθεί και προβάλλει έντονα τα δόντια του.

Πώς θα αποφύγουμε την επίθεση.

Όταν αντιληφθούμε τον κίνδυνο, οι ειδικοί συμβουλεύουν να παραμένουμε ψύχραιμοι, χωρίς να κάνουμε σπασμωδικές κινήσεις. Διαφορετικά, ο σκύλος θα εκνευριστεί και θα αγριέψει περισσότερο. Δεν πρέπει να αρχίσουμε να τρέχουμε. Το τρέξιμο θα ενεργοποιήσει το ένστικτό του για κυνήγι και θα τρέξει από πίσω σας, ακόμη και αν δεν σκόπευε να επιτεθεί εξαρχής.

Οι πιθανότητες να γλιτώσουμε είναι λίγες γιατί τα σκυλιά είναι ταχύτερα από τους ανθρώπους. Πρέπει να σταματήσουμε να περπατάμε και να μείνουμε ακίνητοι. Το πιθανότερο είναι ότι ο σκύλος θα σταματήσει να μας βλέπει ως απειλή και θα φύγει.

 

Μια άλλη λύση, είναι να σταθούμε διαγώνια στο σκύλο. Έτσι, φαινόμαστε πιο λεπτοί, άρα και μικρότερος κίνδυνος για το σκύλο. Πρέπει να κοιτάζουμε χαμηλά στο έδαφος και όχι τα μάτια του σκύλου, γιατί μπορεί να εκνευριστεί περισσότερο. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να έχουμε τον σκύλο στο οπτικό μας πεδίο, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση που ορμήσει. Τα χέρια μας πρέπει να είναι γροθιές, ώστε να αποφευχθεί ο τραυματισμός στα δάχτυλα.

Στη συνέχεια, του δίνουμε κάτι να δαγκώσει. Ένα μπουκάλι νερό, μία μπλούζα, μια ζακέτα, ένα σακίδιο και γενικότερα οτιδήποτε μπορεί να του αποσπάσει την προσοχή. Αν δεν έχουμε τίποτα που μπορούμε να του πετάξουμε, μπορούμε να προσποιηθούμε ότι παίρνουμε κάτι από το έδαφος και το πετάμε μακριά. Αν δεν πιάσει τίποτα από αυτά, διατάξτε τον σκύλο να φύγει με σταθερή και επιβλητική φωνή. Οι πιο αποτελεσματικές διαταγές είναι το «Όχι» και το «Φύγε».

Τι προβλέπει ο νόμος;

Σε περίπτωση που η επίθεση έγινε από δεσποζόμενο σκύλο, τότε ποινική ευθύνη φέρει ο ιδιοκτήτης για το αδίκημα της σωματικής βλάβης από αμέλεια. Οι αρχές θα ελέγξουν αν υπάρχει ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας, μικροτσίπ και αν ο ιδιοκτήτης ακολουθούσε τους κανόνες για την κυκλοφορία του σκύλου. Πρέπει πάντα να φοράει λουρί και να βρίσκεται πάντα σε μικρή απόσταση από τον ιδιοκτήτη. Σε περίπτωση που απουσιάζει κάτι από αυτά, υπάρχουν κυρώσεις και πρόστιμα.

Αν ο σκύλος είναι αδέσποτος, την ευθύνη έχει ο δήμος που έγινε το περιστατικό. Επειδή η ποινική ευθύνη είναι προσωπική, κατηγορούμενος είναι ο εκάστοτε δήμαρχος ή αν υπάρχει μεταβίβαση αρμοδιότητας σε αντιδήμαρχο, τότε κατηγορούμενος για σωματική βλάβη από αμέλεια είναι ο αντιδήμαρχος.

Αν ο σκύλος κριθεί επικίνδυνος, μπορεί να θανατωθεί από κτηνίατρο.
(πηγή: Value for life)

 

Τι λέει ένας εκπαιδευτής σκύλων

(πηγή: DogSpotK9 Ακαδημία Εκπαίδευσης Σκύλων)

 

Επίθεση από Σκύλο -Τι Πρέπει να Γνωρίζετε για να προστατευτείτε.

Με όλες τις περιπτώσεις για επιθέσεις σκύλων που κυκλοφορούν στις ειδήσεις, μπορεί μερικές φορές δικαιολογημένα να ανησυχείτε . Τι θα συμβεί αν τύχει σε εσάς;

Εάν λοιπόν τύχει να βρεθείτε σε μια τέτοια περίπτωση, ποιο είναι το μυστικό; Το νούμερο ένα μυστικό είναι να παραμείνετε ήρεμοι.

Όσο περισσότερο κραυγάζετε και προσπαθείτε να μετακινηθείτε τόσο πιο πολύ ο σκύλος θα ερεθίζεται και θα αγριεύει. Ας δούμε τις παρακάτω πιθανότητες.

 

Τρόποι Προστασίας σε Διάφορα Συμβάντα

Πείτε ότι τρέχετε και ένα σκυλί βγαίνει έξω από την αυλή του. Εάν τρέχετε γρηγορότερα, μπορείτε να προκαλέσετε το αντανακλαστικό του κυνηγιού.

Το αντανακλαστικό του κυνηγιού είναι το ίδιο ακριβώς αντανακλαστικό που ενεργοποιείται όταν ο σκύλος βλέπει μια γάτα η έναν σκίουρο που τρέχει. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να σταθείτε εντελώς ακίνητοι. Τα χέρια σας πρέπει να βρίσκονται μπροστά σας μαζεμένα ώστε με την στάση σας να μην τα βλέπει ο σκύλος να κουνιούνται.

 

Οι περισσότεροι σκύλοι που αγωνίζονται επιθετικά να σας φτάσουν, δεν έχουν την πρόθεση να σας δαγκώσουν. Πιθανότατα αυτή η ένταση, το γρύλισμα και το γάβγισμα να μην σημαίνει απαραίτητα σίγουρη επίθεση.

Ίσως είναι μια απειλή για να σας κάνουν να απομακρυνθείτε και να σας κυνηγήσουν. Έτσι, όταν σταματήσετε και συνειδητοποιήσουν ότι εσείς δεν πρόκειται να τρέξετε, θα απομακρυνθούν μόνοι τους ευγενικά.

Μπορείτε επίσης να απομακρυνθείτε αργά αργά με χαλαρό τρόπο και στην συνέχεια, μόλις έχετε πλέον κάποια απόσταση από τον σκύλο, να συνεχίσετε κανονικά την πορεία σας.

 

Αντίδραση του Σκύλου

Μερικοί σκύλοι τρέχουν προς το μέρος σας επειδή έχουν ασκηθεί για να γαβγίζουν σε πράγματα που περνούν. Όταν οι άνθρωποι συνεχίζουν να περνούν, οι σκύλοι μαθαίνουν πως το γάβγισμα και το κυνήγι δουλεύουν. Τα έχουν πράξει αυτά τόσες φορές χωρίς να σκέφτονται ώστε δεν έχουν ιδέα γιατί σας γαβγίζουν. Μπορεί να θέλουν πραγματικά να παίξουν.

Παρ’ όλα αυτά στην υπερβολικά ενθουσιασμένη κατάσταση τους, εάν φωνάζετε η κουνάτε τα χέρια σας πέρα δώθε, θα γίνουν πιο ενθουσιασμένοι, και θα αρπάξουν ότι ταλαντεύεται με τον ίδιο τρόπο που θα αρπάξουν οποιοδήποτε παιχνίδι κουνιέται μπροστά τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είστε εντελώς ακίνητοι σαν άγαλμα μπροστά τους.

 

Οι περισσότεροι σκύλοι θα δαγκώσουν πραγματικά από φόβο. Αν το άτομο με το οποίο βρέθηκαν αντιμέτωποι, αρχίζει να φωνάζει η ουρλιάζει, προκαλούνται ακόμα περισσότερο και μεγαλώνει μέσα τους το αίσθημα της επιθετικής αντίδρασης για λόγους επιβίωσης.

 

Τι κάνετε όμως σε περίπτωση που συνεχίζετε να φοβάστε ότι σύντομα θα δεχτείτε επίθεση από σκύλο; Αν ο σκύλος αρχίσει να πηδάει πάνω σας, εξακολουθήστε να παραμένετε ψύχραιμοι και γυρίστε την πλάτη σας προς τον σκύλο ώστε να μην μπορεί να φτάσει το πρόσωπο σας. Εάν ο σκύλος καταφέρει να σας ρίξει στο έδαφος, λυγίστε τα πόδια σας προς το στήθος και τυλίξτε τα χέρια σας γύρω από το πίσω μέρος του λαιμού σας. Μείνετε σε αυτή την στάση όσο το δυνατόν περισσότερο.

 

Άμυνα με την Βοήθεια Αντικειμένου

Σε τέτοιες στιγμές πολλές φορές κάνοντας κάποια απλά πράγματα μπορείτε να προστατευτείτε από ενδεχόμενη επίθεση από σκύλο. Παραδείγματος χάριν, η τοποθέτηση ενός πράγματος σαν ασπίδα μεταξύ εσάς και του σκύλου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οτιδήποτε βρεθεί για να τοποθετήσετε ενάντια στον σκύλο ως ασπίδα η τοίχο. Απλά κρατήστε το αντικείμενο σταθερά απέναντι στον σκύλο. ΜΗΝ προσπαθήσετε να σπρώξετε η να χτυπήσετε τον σκύλο με αυτό. Όσο πιο σκληρό και επίπεδο είναι το αντικείμενο τόσο καλύτερα θα βοηθήσει ώστε να μην μπορεί ο σκύλος να το αρπάξει.

Ακόμη και τα πιο εξοργισμένα ζώα θα παρατήσουν την προσπάθεια να δαγκώσουν αντικείμενα τα οποία είναι πολύ μεγάλα για να τα συγκρατήσουν. Εάν δεν αισθάνεστε πως θέλετε να κουβαλάτε μαζί σας π.χ. ένα καπάκι από κάδο σκουπιδιών σε όλους τους περιπάτους σας, μπορείτε πάντοτε να χρησιμοποιείτε την ανοιχτή ομπρέλα η την τσάντα σας ως τοίχο ανάμεσα σας.

Και να θυμάστε. Οι περισσότεροι σκύλοι που σπεύδουν προς το μέρος σας στον δρόμο, δεν είναι έξω για να σας δαγκώσουν. Προσπαθήστε να μείνετε χαλαροί. Κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνετε ασφαλείς.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button