Περιοδικό

Τι σχέση έχει η Λήμνος με τον Όλυμπο ;

Τι σχέση έχει η Λήμνος με τον Όλυμπο

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Το κλίμα της Λήμνου συνδέεται και επηρεάζεται άμεσα από τον Όλυμπο και γενικά από το κλίμα της περιοχής της Πιερίας. Αυτό είναι αποδεδειγμένο τόσο από την σύγχρονη μετεωρολογία, όσο και από την αρχαιότητα.

Υπάρχουν 3 ακλόνητες αποδείξεις:

1)     Τα βαρομετρικά χαμηλά.

Εύλογο είναι το ερώτημα, γιατί τα νησιά του Ιονίου Πελάγους είναι καταπράσινα από τις βροχές που πέφτουν σ’ αυτά, ενώ τα νησιά του Αιγαίου τα περισσότερα έχουν μεγάλη ηλιοφάνεια και λίγες βροχές;

Η απάντηση είναι ότι, όλα τα βαρομετρικά χαμηλά στη χώρα μας έρχονται από τα δυτικά, από την Ιταλία, την Αδριατική και το Ιόνιο Πέλαγος. Όταν φτάνουν στην Κέρκυρα, Κεφαλονιά κλπ. εκεί ρίχνουν μπόλικη βροχή και ξεθυμαίνουν αρκετά.

Στη συνέχεια κατευθύνονται προς τα ανατολικά, αλλά καθώς περνούν πάνω από την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, εκεί τα συγκρατούν η οροσειρά της Πίνδου και ο Όλυμπος. Έτσι, σπάνια φτάνουν στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, όπου είναι η Λήμνος.

 

2)     Τα σιτάρια.

Το σιτάρι της περιοχής Πιερίας, Βέροιας και Θεσσαλίας είναι τύπου “μαλακό”. Αντίθετα, το σιτάρι της Λήμνου είναι “σκληρό”, με την ονομασία ΠΟΠ “σκληρό Λήμνος”, από το οποίο βγαίνει το αλεύρι, με το οποίο γίνονται τα περίφημα και νόστιμα αρτοσκευάσματα (παξιμάδια, φλωμάρια, τραχανάς, ψωμιά κλπ.). Αυτό οφείλεται αφ’ ενός μεν στο ηφαιστιογενές χώμα του νησιού, κυρίως όμως στις λίγες βροχές και στη μεγάλη ηλιοφάνεια, που τα “ψήνει” και τα κάνει πιο νόστιμα – όπως εξάλλου και όλα τα προϊόντα της Λήμνου (σταφύλια, μέλι, γαλακτοκομικά κλπ.)..

 

3)     Ο Ήφαιστος.

Την κίνηση των βαρομετρικών χαμηλών την γνώριζαν από την αρχαιότητα οι αρχαίοι μας Έλληνες πρόγονοι και αυτό αναφέρεται και την μυθολογία.

Ο Δίας, όπως ξέρουμε, έχει το προσωνύμιο “Νεφεληγερέτης”, δηλαδή μαζεύει τα σύννεφα και δεν τα αφήνει να συνεχίσουν προς τα ανατολικά. Πράγματι, οι κορυφές του Ολύμπου και ο Μύτικας, που έχει υψόμετρο 2.917 μέτρα, σχεδόν πάντοτε είναι γεμάτες με σύννεφα.

Όταν, λοιπόν, ο Δίας εκσφενδόνισε τον Ήφαιστο στον αέρα, η πορεία που διέγραψε ο Ήφαιστος στον ουρανό δεν ήταν προς τα δυτικά (προς την Πίνδο και την Ήπειρο), αλλά προς τα ανατολικά.

Εάν προσέξει κανείς τον χάρτη της Ελλάδας, θα δει ότι πέρασε πάνω από τη Χαλκιδική και το Άγιο Όρος και προσγειώθηκε στη Λήμνο, και πιο συγκεκριμένα στον Μόσυχλο.

Γι’ αυτό εξάλλου και ο Όμηρος λέει ότι ο “Άθως σκιάζει νώτα Λημνίας βοός”, δηλαδή, ότι ο Ήφαιστος, αφού πέρασε πάνω από τον Άθω, προσγειώθηκε στην γειτονική Λήμνο, από όπου, όπως ξέρουμε, τα ηλιοβασιλέματα είναι φανταστικά.

Συμπέρασμα:

Εντάξει, ο Ηλίας από το ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ στη Μύρινα μεταδίδει καθημερινά κάθε μεσημέρι με υπευθυνότητα και με μετεωρολογικά δεδομένα την πρόβλεψη, τι καιρό ακριβώς θα κάνει στη Λήμνο, αλλά ένας άλλος τρόπος, επικουρικός, ίσως είναι να δει κανείς τι καιρό κάνει σήμερα στην περιοχή της Πιερίας και στον Όλυμπο, οπότε θα ξέρει ότι, περίπου τον ίδιο καιρό θα έχει αύριο και η Λήμνος.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button