Περιοδικό

Τι σούπα θα φάμε σήμερα – Αρνάκι αυγολέμονο

Τι σούπα θα φάμε σήμερα – Αρνάκι αυγολέμονο

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 Το πρόβειο κρέας είναι ακόμα σε «λογικά» επίπεδα τιμής, σε σύγκριση με τα άλλα κρέατα. Σε τρεις μήνες από σήμερα, το Πάσχα, δεν θα είναι τόσο φτηνό. Ευκαιρία, λοιπόν, να φτιάξουμε μια σούπα πλούσια σε γεύση και πολύ θρεπτική. Συνοδεύεται κατάλληλα από φρέσκο, ζεστό ψωμί και τυρί φέτα. Μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε ελεύθερα όποια λαχανικά επιθυμείτε. Καλές επιλογές είναι το πράσο, το σέλερυ και η σελινόριζα.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 ½ – 2 κιλά αρνάκι χωρίς κόκκαλο, κατά προτίμηση από ώμο, κομμένο σε μικρές μερίδες
  • 8 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
  • 3 κρεμμύδια, χοντροκομμένα
  • 5 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε μέτρια κομμάτια
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι, 3 κ..σ. τοματοπελτές
  • 2 κούπες νερό
  • 2-3 φύλλα δάφνης, 3 κ.γλ. θυμάρι
  • 3-4 κ.σ. αλεύρι
  • 200 γρ. κατεψυγμένος αρακάς προαιρετικά
  • 2 αυγά, χυμός από 2 λεμόνια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το λάδι και σοτάρουμε καλά το κρέας μας σε δόσεις, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα σε όλες τις μεριές. Το αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ξύνοντας ταυτόχρονα με μια ξύλινη κουτάλα τον πάτο της κατσαρόλας για να ξεκολλήσουμε ό,τι τυχόν λίπος έχει αφήσει το κρέας. Αυτό το λίπος το χρειαζόμαστε γιατί θα κάνει το φαγητό μας ακόμα πιο γευστικό.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε και σοτάρουμε για 2 λεπτά και τον πελτέ ντομάτας. Μόλις σοταριστεί, ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα το αρνάκι.
  • Προσθέτουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το νερό ζεστό, τα φύλλα δάφνης και το θυμάρι. Φέρνουμε σε βρασμό και, κατόπιν, ελαττώνουμε τη θερμοκρασία και σιγομαγειρεύουμε με κλειστό το καπάκι για περίπου 1 ½ ώρα μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
  • Ανοίγουμε το καπάκι, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμα μισή ώρα μέχρι το αρνί να έχει μαλακώσει τελείως και οι πατάτες και τα καρότα να έχουν βράσει. Προσθέτουμε τον αρακά και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά. Αν έχει μείνει πολύ νερό στην κατσαρόλα, δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για λίγα λεπτά με ανοιχτό το καπάκι για να εξατμιστεί το νερό.
  • Πολλοί στην παραδοσιακή σούπα αντί για λαχανικά προσθέτουν μόνο ρύζι γλασέ.
  • Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά, χτυπάμε το αυγολέμονο και περιχύνουμε ανακατεύοντας.

 

Όπως και με τις περισσότερες σούπες, συνοδεύεται με πρόβειο τυρί καλαθάκι Λήμνου. Για επιδόρπιο χαλβάς με μέλι θυμαρίσιο Λήμνου

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button