ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Μπόρς
ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Μπόρς
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Θ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
(μια σειρά με συνταγές-προτάσεις για ζεστές, νόστιμες, χορταστικές σούπες για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Καθημερινά εκτός την Κυριακή )
Η σούπα μπορς είναι μια πολύ θρεπτική σούπα λαχανικών, συνήθως χωρίς κρέας, ουκρανικής προέλευσης, την οποία συνηθίζουν οι Πόντιοι τις κρύες μέρες του χειμώνα, αλλά και όλο το χρόνο. Έχει πολλές παραλλαγές και μπορεί κανείς να προσθέσει ή να αφαιρέσει λαχανικά και καρυκεύματα.
Οι Πόντιοι την λένε Πορτς και την «χαρατσώνουν», δηλαδή της δίνουν πιο έντονη γεύση, ως εξής:
Πρώτα-πρώτα δεν πρέπει να αφήσουμε να σωθούν όλα τα υγρά και να γίνει πηχτή, την θέλουμε αρκετά ζουμερή.
Όταν βλέπουμε ότι ψήθηκαν όλα τα λαχανικά μας την κατεβάζουμε στην άκρη και βάζουμε ένα τηγάνι με το λάδι για το χαράτζωμα. Καίμε δηλαδή το λάδι και προσθέτουμε το αλεύρι και συγχρόνως ανακατεύουμε για να μη σβολιάσει.
Το κρατάμε 3 με 4 λεπτά .Με μια κουτάλα παίρνουμε ζουμί από την κατσαρόλα και προσεχτικά ρίχνουμε λίγο-λίγο μέσα στο τηγάνι.
Ανακατεύουμε και αφού γίνει ένας χυλός τον αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα.
Το βάζουμε πάλι στην φωτιά να βράσει ένα πεντάλεπτο και έτοιμο το Χαρατζωμένον Πορτς!
Σερβίρουμε ζεστό με αρκετό λεμόνι.
Ακόμα πιο νόστιμο γίνετε όταν βάζουμε μαζί με το λάχανο ένα λαχανικό με μακρόστενο φύλλο και ξινή γεύση (ξυνολάπατο), οπότε δεν χρειάζεται λεμόνι.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό κρέας βοδινό ή μοσχάρι
3 μέτρια κρεμμύδια
3 παντζάρια βρασμένα (ή κονσέρβα)
3 πατάτες
2 καρότα
3 χούφτες λάχανο κομμένο όπως για σαλάτα
λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο σέλινο ψιλοκομμένο
¾ φλ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. πελτές ντομάτας ή 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κ.σ. τσατσιμπέλι* (προαιρετικά)
Αλάτι, πιπέρι
Το τσατσιμπέλι είναι πολτός από κόκκινες πιπεριές, ντομάτα και καρυκεύματα, που μπορείτε να βρείτε σε λαϊκές αγορές που υπάρχουν Πόντιοι πωλητές ή σε καταστήματα με ποντιακά προϊόντα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το κρέας να βράσει και κόβουμε τα λαχανικά μας σε λεπτές λωρίδες ή κυβάκια.
Σε κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια με λίγο ελαιόλαδο, ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσουν.
Μόλις βράσει το κρέας το κόβουμε σε κύβους 2-3 εκ., αφαιρώντας τα κόκαλα αν υπάρχουν.
Προσθέτουμε τις πατάτες, τα καρότα, το λάχανο και τα σοταρισμένα κρεμμύδια, τοματοπελτέ, αλάτι και πιπέρι, και αφήνουμε να βράσουν.
Όταν το φαγητό κοντεύει να γίνει προσθέτουμε τα παντζάρια, τον άνηθο, το μαϊντανό, το σέλινο και το ελαιόλαδο και αφήνουμε να πάρουν μια-δυο βράσεις.
Στο σερβίρισμα μπορούμε να προσθέσουμε μία κουταλιά γιαούρτι στραγγιστό και μπούκοβο.
Για επιδόρπιο, γλυκό κουταλιού φιρίκι Αχιλλαδέλη.