Περιοδικό

ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – μπρόκολα με τσένταρ

ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – μπρόκολα με τσένταρ

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

ΥΛΙΚΑ

4 φλιτζ. τσαγιού µπρόκολο (φούντες, όχι τα κοτσάνια)

6 κ.σούπας βούτυρο ανάλατο αγελαδινό

1 κρεµµύδι ξερό ψιλοκοµµένο

1/4 φλιτζ.τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 φλιτζ. τσαγιού κρέµα γάλακτος (35 % λιπαρά)

3 φλιτζ. τσαγιού ζωµό κοτόπουλου

2 φύλλα δάφνης

1/4 κουταλάκι γλυκού µοσχοκάρυδο σε σκόνη

Αλάτι, πιπέρι κατά προτίμηση φρεσκοτριµµένο

Για το σερβίρισµα

2 φλιτζ. τσαγιού τσένταρ χοντροτριµµένο

6-8 φύλλα σέλινου ψιλοκομμένα

 

Σημείωση: Αντί για τσένταρ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε άλλο σκληρό τυρί, χοντροτριμμένο. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, το περίφημο μελίχλωρο της Λήμνου, που έχει έντονη και «γεμάτη» γεύση.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ρίξε το βούτυρο σε µια µεγάλη κατσαρόλα και άφησε να λιώσει σε µέτρια προς δυνατή φωτιά. Πρόσθεσε το ψιλοκοµµένο κρεµµύδι και σόταρε µέχρι να µαλακώσει για περίπου 5 λεπτά ανακατεύοντας µε ξύλινη κουτάλα.

Πρόσθεσε το αλεύρι και άφησε να πάρει ένα χρυσαφί χρώµα για 3-4 λεπτά.

Ρίξε σταδιακά και την κρέµα γάλακτος και άφησε στη φωτιά µέχρι η σάλτσα να αποκτήσει µια πυκνή υφή.

  1. Πρόσθεσε στη συνέχεια το ζωµό κοτόπουλου, τα φύλλα δάφνης και το µοσχοκάρυδο, αλατοπιπέρωσε και άφησε να πάρει βράση το µείγµα. Χαµήλωσε τη φωτιά σε µέτρια προς χαµηλή και βράσε χωρίς να σκεπάσεις την κατσαρόλα για 20 λεπτά, µέχρι να αρχίσει να πήζει το µείγµα.
  2. Πρόσθεσε στην κατσαρόλα τις φουντίτσες του µπρόκολου και βράσε για άλλα 20 λεπτά µέχρι να µαλακώσουν.

Αφαίρεσε τα φύλλα της δάφνης και απόσυρε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Αν είναι πολύ πηχτή η σούπα σου, αραίωσέ την µε λίγο ζεστό νερό και άφησε να πάρει µια βράση σε µέτρια φωτιά.

 

Σερβίρουμε αφού πρώτα πασπαλίσουμε από πάνω µε άφθονο τριµµένο τσένταρ, ή μελίχλωρο, γαρνιρισμένο με ψιλοκομμένα φύλλα σέλινου ή με ο,τιδήποτε άλλο μυρωδικό διαθέτουμε π.χ. μαϊντανό, ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό.

Η σούπα μας αυτή είναι πολύ πλούσια και θρεπτική, γι’ αυτό δεν χρειάζεται να τη συνοδέψουμε με φέτα καλαθάκι Λήμνου όπως συνήθως, για να την κάνουμε ακόμα πιο πλούσια και θρεπτική.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να σερβίρουμε κάτι για επιδόρπιο, από την ατέλειωτη ποικιλία των 28 διαφορετικών γλυκών κουταλιού Αχιλλαδέλη Λήμνου.

Στη σημερινή σούπα διαλέγουμε έναν από τους 4 διαφορετικούς τραγανούς χαλβάδες ταχινιού Αχιλλαδέλη – με αρωματικό θυμαρίσιο μέλι, που λιώνει στο στόμα (οι άλλοι τρεις χαλβάδες είναι, με βανίλια, με κακάο και με καβουρδισμένα αμύγδαλα).

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button