ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Φασόλια μαυρομάτικα με ταχίνι
ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Φασόλια μαυρομάτικα με ταχίνι
Του Θ. Δημητριάδη
Διευκρίνιση: Οι διαφημίσεις ενδιάμεσα στο κείμενο της συνταγής γίνονται αυτόματα από τον διακομιστή του διαδικτύου και δεν έχουν σχέση ούτε με τον συντάκτη ούτε με το περιεχόμενο της συνταγής
ΥΛΙΚΑ
300 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 καρότο ψιλοκομμένο
2 φύλλα δάφνης
3 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
2 φρέσκα κρεμμύδια σε ροδέλες
1 κουταλάκι γλυκού κύμινο
2 κουτάλια σούπας ταχίνι, κατά προτίμηση ολικής άλεσης Αχιλλαδέλη Λήμνου
Χυμό από ½ λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα φασόλια με μπόλικο νερό να βράσουν 3-5 λεπτά.
Προσθέτουμε το πράσο, το καρότο και τη δάφνη.
Συνεχίζουν να βράζουν άλλα 20 λεπτά.
Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι, το σκόρδο και το κύμινο.
Συνεχίζουν να βράζουν ακόμα 15 λεπτά.
Σε ένα μπολ βάζουμε λίγο ζουμί από την κατσαρόλα, το ταχίνι, και τον χυμό του λεμονιού, τα ανακατεύουμε να γίνουν σαν ομοιογενής κρέμα, και την προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Ρίχνουμε από πάνω το αλάτι και το πιπέρι, και αφήνουμε να βράσουν 5 λεπτά ακόμα.
Συνοδεύεται με τουρσί, ή ξιδάτες ελιές, ή αντσούγια ή λακέρδα, κατά προτίμηση ΛΗΜΝΟΥ ΘΑΛΑΣΣΑ ή ΚΟΥΤΑΛΙΑΝΟΣ Λήμνου.
Σηκώνει και ένα μικρό ποτηράκι μπρούσικο κρασάκι.
Για επιδόρπιο γλυκό κουταλιού συκαλάκι Αχιλλαδέλη.