ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Φλομάρια με καβουρμά
ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Φλομάρια με καβουρμά
(μια σειρά με συνταγές-προτάσεις για ζεστές, νόστιμες, χορταστικές σούπες για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Καθημερινά εκτός την Κυριακή)
Επιμέλεια: Θ. Δημητριάδη
Διευκρίνιση: Οι τυχόν διαφημίσεις που παρεμβάλλονται ενδιάμεσα σ’ αυτό το κείμενο γίνονται από τον διακομιστή του διαδικτύου και δεν έχουν σχέση ούτε με τον συντάκτη ούτε με το περιεχόμενο του.
Και τα δύο βασικά προϊόντα της σούπας είναι ντόπια της Λήμνου. Οι χυλοπίτες στη Λήμνο λέγονται φλομάρια και γίνονται από αλεύρι ντόπιου σκληρού σιταριού και χωριάτικα αυγά. Ο περίφημος καβουρμάς παράγεται στο χωριό Κορνός στη βιοτεχνία Παλαίστρου σε διάφορες ποικιλίες, με αρνί, κατσικάκι, χοιρινό, μοσχάρι, καπνιστό κ.ά.
Το μελίχλωρο είναι κι αυτό ένα ντόπιο σκληρό τυρί της Λήμνου που φτιάχνεται παραδοσιακά σε καλαθάκι και στη συνέχεια ραντίζεται με θαλασσινό νερό και ωριμάζει στον ήλιο.
Ένα από τα πιο νόστιμα πιάτα της Λήμνου είναι φλομάρια με πετ’νό, δηλαδή με κόκορα. Η σούπα φλομάρια με καβουρμά είναι πιο πολύ ένα αγαπημένο χειμωνιάτικο πιάτο. Τις άλλες εποχές ο καβουρμάς συνήθως πάει μόνος του, είτε σαν μεζές σαγανάκι, είτε με αυγά, είτε περιχύνει τα φλομάρια με σάλτσα ντομάτας.
ΥΛΙΚΑ
400 γραμμάρια καβουρμά Λήμνου
500 γραμμάρια φρέσκες ντομάτες
300 γραμμάρια φλομάρια
200 γραμμάρια φρέσκο λάχανο, προαιρετικά
4 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου προαιρετικά
2 φλιτζάνια ζεστό νερό
1 φλιτζάνι τυρί ανθότυρο
1 φλιτζάνι λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι τριμμένο σκληρό τυρί, κατά προτίμηση μελίχλωρο Λήμνου
2 φύλλα δάφνης
3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές της σούπας πάστα ντομάτας
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βασιλικό
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
½ κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι
Αλάτι, πιπέρι, κατά προτίμηση φρεσκοτριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τηγανίζουμε ελαφρά τον καβουρμά με πολύ λίγο ελαιόλαδο, να μαραθεί.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει και αυτό.
Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και προσθέτουμε βασιλικό, ρίγανη και κόκκινο πιπέρι.
Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τη πάστα ντομάτας μαζί με τις ντομάτες, το ζωμό κοτόπουλου, το ζεστό νερό και τα φύλλα δάφνης.
Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 25-30 λεπτά.
Ύστερα προσθέτουμε τα φλομάρια και το λάχανο και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, συνδυάζουμε το ανθότυρο και το μελίχλωρο, ανακατεύοντας με ένα ξύλινο κουτάλι μέχρι να γίνει μια λεία πάστα. Ρίχνουμε την πάστα τυριών στη σούπα και σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.
Δε χρειάζεται να συνοδέψουμε με κάτι άλλο αυτήν νοστιμότατη και πλούσια σούπα.
Για επιδόρπιο, τραγανός χαλβάς αμυγδάλου Αχιλλαδέλη που λιώνει στο στόμα.