Περιοδικό

ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Κολοκύθα με γαρίδες βελουτέ

ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Κολοκύθα με γαρίδες βελουτέ

Διευκρίνιση: Οι τυχόν διαφημίσεις που παρεμβάλλονται ενδιάμεσα σ’ αυτό το κείμενο γίνονται από τον διακομιστή του διαδικτύου και δεν έχουν σχέση ούτε με τον συντάκτη ούτε με το περιεχόμενο του.

Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα η κολοκύθα δεν είναι πολύ συνηθισμένη στην παραδοσιακή κουζίνα αν και καλλιεργείται από αρχαιοτάτων χρόνων. Τα τελευταία χρόνια όμως αρχίζουν και ανακαλύπτονται τα ιδιαίτερα θρεπτικά συστατικά της τα οποία την κάνουν ιδιαίτερα ελκυστική και την φέρνουν ξανά στο προσκήνιο.

Η σημερινή κολοκύθα ξεκίνησε από την άγρια κολοκύθα που βρισκόταν στην Γουατεμάλα και το Μεξικό. Η καλλιέργεια επεκτάθηκε στην Αμερική με ποικιλίες που είχαν περισσότερη σάρκα και λιγότερα σπόρια.  Ο Κολόμβος έφερε την κολοκύθα στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Σήμερα, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί είναι η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ρουμανία, η Τουρκία, η Ιταλία, η Αίγυπτος και η Αργεντινή.

Η κολοκύθα θεωρείται ευεργετική για την υγεία επειδή περιέχει πολυσακχαρίτες, το παρα – αμινοβενζοϊκό οξύ,  τα αιθέρια έλαια, στερόλες, πρωτεΐνες και πεπτίδια.

Οι σπόροι της κολοκύθας περιέχουν σημαντική ποσότητα και αποτελούν εξαιρετική πηγή μικροστοιχείων όπως το Κάλιο, το Χρώμιο και το Νάτριο και καλή πηγή Μαγνησίου, Ψευδαργύρου, Χαλκού, Μολυβδαίνιου, Σεληνίου, Φωσφόρου κ.α.

Ιδιαίτερη αναφορά μπορεί να γίνει για την βιταμίνη Ε. Η ευεργετική δράση των σπόρων σχετίζεται και με την περιεκτικότητά τους σε φυτοθρεπτικά συστατικά.

 

Τρόποι μαγειρέματος της κολοκύθας

  • Γλυκιά ή αλμυρή πίτα
  • Βελουτέ σούπα κολοκύθας
  • Ριζότο με κολοκύθα
  • Ψωμάκια με πουρέ κολοκύθας
  • Τουρλού με κολοκύθα και λαχανικά
  • Πουρέ με κανέλα και σιρόπι σφενδάμου. Ο πουρές κολοκύθας γενικά μπορεί να αντικαταστήσει το βούτυρο σε συνταγές
  • Κόψτε την σε κύβους, ψήστε την και προσθέστε ελαιόλαδο, τζίντζερ και κολοκυθόσπορους
  • Ψήστε την απλά με μανιτάρια και κρεμμύδια
  • Φτιάξτε μακαρόνια κολοκύθας

 

Συνταγή για σούπα με γαρίδες

ΥΛΙΚΑ

200γρ. μαργαρίνη

2 κιλά κίτρινη κολοκύθα σε κύβους

2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα

2 lt. ζωμό κοτόπουλο

20 γαρίδες αποφλοιωμένες

1 lt. καυτό νερό

αλάτι, πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα βαθύ σκεύος (κατσαρολάκι ή τηγάνι) σοτάρουμε στη μαργαρίνη, το κρεμμύδι και την κολοκύθα έως ότου μαραθούν αρκετά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το καυτό νερό και το ζωμό κοτόπουλου και συνεχίζουμε το μαγείρεμα έως ότου βράσει καλά, περίπου 30 λεπτά. Προσθέτουμε αλατοπίπερο.

Λιώνουμε με το μίξερ χειρός την κολοκύθα, μέχρι να γίνει χυλός και την αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία.

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε να λιώσει 3 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη και σοτάρουμε τις γαρίδες.

Σερβίρουμε σε βαθιές κούπες ή πιάτα τη ζεστή κολοκυθόσουπα κι από πάνω 2 γαρίδες

 

Συνοδεύεται από φέτα καλαθάκι Λήμνου.

Για επιδόρπιο, λουκούμια μπουκιές Αχιλλαδέλη

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button