ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Λάχανο με φασόλια
ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Λάχανο με φασόλια
(μια σειρά με συνταγές-προτάσεις για ζεστές, νόστιμες, χορταστικές σούπες για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Καθημερινά εκτός την Κυριακή)
Επανερχόμαστε στις συνταγές που ξεκίνησαν την 1η Νοεμβρίου και είχαν διακοπεί τις γιορτές. Η Ποντιακή εκδοχή αυτής της σούπας είναι με μαύρα λάχανα. Η ρωσική εκδοχή είναι με λάχανο τουρσί, χωρίς κονκασέ.
ΥΛΙΚΑ
1 κ.σ ελαιόλαδο
3 φλιτζάνια ψιλοκομμένο λάχανο
2 καρότα κομμένα σε φέτες
6 σκελίδες σκόρδο
1 κ.γ ξερό θυμάρι
Πιπέρι
2 φλιτζάνια ζωμό κότας
1 φλιτζάνι ντομάτες κομμένες σε κυβάκια (ή κονκασέ κονσέρβα)
1 φλιτζάνι νερό
¼ του φλιτζανιού ντοματοπελτέ
450 γρ φασόλια
Ελάχιστο αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάλε τα φασόλια από το βράδυ να μουλιάσουν
Βράσε τα φασόλια σε κατσαρόλα, αλλάζοντας τους το νερό στο ενδιάμεσο
Άσε τα βραστά φασόλια στην άκρη
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζέστανε το ελαιόλαδο, πρόσθεσε το λάχανο, τα καρότα, το σκόρδο, το θυμάρι και το πιπέρι και άσε το μείγμα να ψηθεί για 3 λεπτά.
Πρόσθεσε τον ζωμό, τις ντομάτες, το νερό και τον τοματοπελτέ.
Άσε το μείγμα να βράσει με την κατσαρόλα σκεπασμένη, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Για να αλλάξεις το νερό στα φασόλια, φρόντισε να έχεις βραστό νερό με το οποίο θα το αντικαταστήσεις.
Συνοδεύεται με αντσούγια ή αλίπαστα ΛΗΜΝΟΥ ΘΑΛΑΣΣΑ και ΚΟΥΤΑΛΙΑΝΟΣ, τουρσί, ελιές ή ταραμά.
Για επιδόρπιο, γλυκό κουταλιού νεραντζάκι Αχιλλαδέλη Λήμνου.