ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – μαγειρίτσα με τόνο
ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – μαγειρίτσα με τόνο
Η σημερινή συνταγή είναι από το βιβλίο ΟΨΟΠΟΙΩΝ ΜΑΓΓΑΝΕΙΑ του Αρχιμανδρίτη Δοσίθεου, που περιέχει συνταγές καλογηρικής μαγειρικής.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι ότι στα υλικά δεν περιλαμβάνεται κρέας και εντόσθια, αλλά ψάρι, και συγκεκριμένα τόνο.
ΥΛΙΚΑ
5 – 6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
Ένα μικρό ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
Ένα μικρό ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
1 κουτί τόνος των 240 γρ. σε νερό (αν θέλουμε πιο μεστή τη σούπα, βάζουμε 2 κουτιά)
2 αυγά
Μία κουταλιά της σούπας βούτυρο γάλακτος
2 μικρά φλιτζάνια του καφέ, ρύζι
2 λεμόνια, χυμός
Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αχνίζουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά, με λίγο αλάτι, στην κατσαρόλα.
Κατόπιν τα σοτάρουμε με το βούτυρο ελαφρά και τα βράζουμε.
Όταν έχουν μισοβράσει, ρίχνουμε τον τόνο και το ρύζι και ανακατεύουμε.
Όταν βράσει και το ρύζι (περίπου 15 λεπτά), ρίχνουμε σε μία γαβάθα το χυμό λεμόνι και τα 2 αυγά και αρχίζουμε να χτυπάμε ρίχνοντας σιγά σιγά ζωμό από τα βρασμένα λαχανικά.
Μόλις δέσει το μείγμα, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και σβήνουμε το μάτι της κουζίνας.
Συνοδεύεται με ένα ποτηράκι μοσχάτο κρασάκι Λήμνου
Για επιδόρπιο, ένα παραδοσιακό προϊόν της Λήμνου, λουκούμια Αχιλλαδέλη με αμύγδαλο και καρύδα.