ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Ποντιακή (τανωμένον σορβά)
ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Ποντιακή (τανωμένον σορβά)
Διευκρίνιση: Οι τυχόν διαφημίσεις που παρεμβάλλονται ενδιάμεσα σ’ αυτό το κείμενο γίνονται από τον διακομιστή του διαδικτύου και δεν έχουν σχέση ούτε με τον συντάκτη ούτε με το περιεχόμενο του.
Εύκολη σούπα, παραδοσιακή, νόστιμη, θρεπτική, ευκολοχώνευτη και ό,τι πρέπει για κρύο και βροχερό καιρό όπως σήμερα.
Ο τανωμένος σορβάς λέγεται αλλιώς και σιρβάς ή τανωμένος σουρβάς, τανόσουπα, τανομεζές ή τανοφάι.
Ο τανωμένος σορβάς έχει ως βάση το κορκότο, αλλά μπορεί να είναι δύο ειδών: τανωμένος, που γίνεται με ταν’ ή πασκιτάν ή ξυγαλένεν που γίνεται με υλιστόν!
Τι είναι όμως αυτά;
Είναι ποντιακές ονομασίες.
Ταν είναι το υπόλειμμα από το χτύπημα αποβουτυρωμένου αγελαδινού ή βουβαλίσιου γιαουρτιού.
Πασκιτάν είναι το υπόξινο προϊόν (σαν κρεμώδες τυρί ή μυζήθρα), που παίρνουμε αφού βράσουμε το ταν.
Ξυγαλένεν λέγεται το γιαούρτι.
Υλιστόν είναι το πλήρες σε λιπαρά στραγγιστό γιαούρτι.
Κορκότο είναι το αποφλοιωμένο και χονδροαλεσμένο ή χονδροκοπανισμένο στάρι, δηλαδή το πλιγούρι. Παλιά οι παππούδες μας το έφτιαχναν χτυπώντας με μεγάλες κοπάνες το σιτάρι μέσα σε πέτρινες υποδοχές-λάκκους.
ΥΛΙΚΑ
1 φλιτζάνι πλιγούρι
1/2 κιλό γιαούρτι, κατά προτίμηση ολόπαχο πρόβειο Λήμνου
Ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 ματσάκι δυόσμο
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το κορκότο (πλιγούρι) να βράσει.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι να κάψει και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τον δυόσμο επίσης ψιλοκομμένο, λίγο αλάτι και πιπέρι.
Όταν το πλιγούρι είναι σχεδόν έτοιμο προσθέτουμε τον δυόσμο κα το κρεμμύδι από το τηγάνι της κατσαρόλας.
Μόλις δέσουν τα υλικά (περίπου μετά από 5-10 λεπτά) ετοιμάζουμε το γιαούρτι. Παίρνουμε το γιαούρτι, το χτυπάμε με ζουμάκι από την κατσαρόλα (όπως κάνουμε το αυγολέμονο) και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας ελαφρά για να δέσει με τα υπόλοιπα υλικά.
Ο τανωμένος σορβάς γίνεται με πολλές άλλες παραλλαγές, αν δεν βρείτε κορκότο μπορείτε να βάλετε ρύζι, αλλά δεν θα’ναι το ίδιο…
Αν δεν βρείτε το συγκεκριμένο γιαούρτι, μπορείτε να βάλετε δύο αγελαδινά. Σ’ αυτή την περίπτωση βάζετε σίγουρα αλάτι. Τι πρόβειο είναι πάντοτε πιο «δυνατό» και αν είστε τυχεροί και μπορείτε να βρείτε Λήμνου ακόμα καλύτερα.
Πασκιτάν και κορκότο βρίσκουμε στα μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα. Ακόμη, μπορείτε να αντικαταστήσετε το πασκιτάν με γιαούρτι σακούλας ή στραγγιστό γιαούρτι.
Για επιδόρπιο, άλλο ένα παραδοσιακό γλυκό, γλυκό κουταλιού νεραντζάκι Αχιλλαδέλη