ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – ρεβίθια με φέτα και ταχίνι
ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – ρεβίθια με φέτα και ταχίνι
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Διευκρίνιση: Οι τυχόν διαφημίσεις που παρεμβάλλονται ενδιάμεσα σ’ αυτό το κείμενο γίνονται από τον διακομιστή του διαδικτύου και δεν έχουν σχέση ούτε με τον συντάκτη ούτε με το περιεχόμενο του.
Στη σημερινή συνταγή έχουν την τιμητική τους τρία εκλεκτά προϊόντα της Λήμνου: φέτα καλαθάκι, ταχίνι και γλυκό κουταλιού φιστίκι
ΥΛΙΚΑ
500 γραμ. ρεβίθια
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα. σκόρδο
1 καρότο τριμμένο
2 κουταλιές ταχίνι Αχιλλαδέλη
Αλάτι, πιπέρι
Φέτα καλαθάκι Λήμνου
μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά προαιρετικά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουλιάζουμε πρώτα αποβραδίς για 24 ώρες τα ρεβίθια.
Την άλλη μέρα ξεπλύνουμε τα ρεβίθια πολύ καλά (πετάμε το νερό), τα τρίβουμε με το χέρι να βγάλουμε τα φλούδια όσο μπορούμε (π.χ. τα μισά) και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με 1- 1 1/2 λίτρο νερό να βράσουν για 10 λεπτά. Καθαρίζουμε τον αφρό που σχηματίζεται κατά το βράσιμο.
Σουρώνουμε και ξεπλύνουμε την κατσαρόλα.
Ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο στην κατσαρόλα, σοτάρουμε τη σπασμένη σκελίδα σκόρδο για 1 λεπτό και την αφαιρούμε.
Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και αφήνουμε να μαραθεί (να γυαλίσει) για λίγα λεπτά στο λάδι.
Προσθέτουμε τα ρεβίθια και σοτάρουμε κι αυτά για 2-3 λεπτά να ντυθούν με το ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε μέσα το καρότο και ζεστό νερό, περίπου 1 ½ λίτρο, να καλυφθούν καλά τα ρεβίθια.
Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν καλά, αλλά να κρατήσουν το σχήμα τους.
Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος του βρασμού.
Στο τέλος, αφού βράσουν και είναι έτοιμα τα ρεβίθια, δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ταχίνι και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας. Η σούπα θα πυκνώσει έτσι και θα δέσει ο ζωμός της.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας στο πιάτο από πάνω τυρί καλαθάκι Λήμνου.
Αν δεν μπορείτε να μουλιάσετε τα ρεβίθια για 24 ώρες, βάλτε τα σε ένα μπολ, καλύψτε τα με νερό και ρίξτε μέσα 2-3 κ.σ χοντρό αλάτι ή λίγη σόδα μαγειρικής. Αφήστε τα για τουλάχιστον 8 ώρες, μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
Κάνουμε καλό μούλιασμα, γιατί τα ρεβίθια είναι από τα όσπρια που μπορεί να τα βράζεις για πολύ ώρα και τελικά ποτέ να μην βράσουν σωστά.
Σιγοβράζουμε τη σούπα σε μέτρια φωτιά και όχι σε δυνατή, γιατί δεν πρέπει να λιώσουν και να διαλυθούν τα ρεβίθια.
Διαλύσετε το ταχίνι σε λίγο κρύο νερό και να το ρίξετε στα ρεβίθια σούπα αφού τελειώσει το μαγείρεμά τους. Η γεύση τους με το ταχίνι είναι τέλεια και τα απογειώνει. Σκεφτείτε άλλωστε το χούμους που δεν είναι τίποτε άλλο από βρασμένα ρεβίθια με λεμόνι και ταχίνι.
Τα ρεβίθια είναι γλυκά σαν υλικό γι’ αυτό μπορείτε να παίξετε και να αυτοσχεδιάσετε με πολλά βότανα και μπαχαρικά.
Επίσης, αντί για αλάτι, μπορείτε να βάλεε 1-2 κύβους λαχανικών ή βοδινού.
Απολαύστε τα σκέτα κλασικά ρεβίθια σούπα με ταχίνι ή παίξτε και προσθέστε ένα ή και περισσότερα από τα παρακάτω αρωματικά υλικά: δαφνόφυλλο, θυμάρι, ρίγανη, κάρυ, πάπρικα, κύμινο, μπούκοβο, κόλιανδρο, άνηθο κ.ά.
Αν περισσέψουν βρασμένα ρεβίθια, μπορείτε να φτιάξετε με αυτά ρεβυθόρυζο, νόστιμους ρεβυθοκεφτέδες, αλλά και τη φανταστική σαλάτα με ρεβίθια
Τέλος, συνοδέψτε τη νόστιμη αυτή σούπα με ένα σπάνιο γλυκό κουταλιού που παράγει παραδοσιακά στη Λήμνο η βιοτεχνία Αχιλλαδέλη: πράσινο φιστίκι με εκπληκτική γεύση.