ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Σπανάκι
(μια σειρά με συνταγές-προτάσεις για ζεστές, νόστιμες, χορταστικές σούπες για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Καθημερινά πλην Κυριακής)
Το σπανάκι κυκλοφορεί στην κατανάλωση φρέσκο, κονσερβοποιημένο ή κατεψυγμένο. Ακόμη μπορεί να διατηρηθεί και σε κοινούς καταψύκτες, αφού πρώτα ζεματιστεί, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Τρώγεται μαγειρεμένο (σπανακόρυζο, σουπιές με σπανάκι), γίνεται διάφορες πίτες (σπανακόπιτα) ή ακόμα τρώγεται και ωμό σε διάφορες σαλάτες. Μπορεί να προστεθεί σε θρεπτικούς χυμούς, ενώ όταν καταναλώνεται μαγειρεμένο, χάνει την περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C. Επίσης μπορεί να γίνει ωραιότατη σούπα.
Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο, β-καροτένιο, βιταμίνες C, E και Κ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σελήνιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, χλωροφύλλη, άλατα ιωδίου και άλλα. Είναι πολύ καλό στη σωστή λειτουργία του εντέρου και κατά της αναιμίας.Συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος.
Όλα αυτά ίσως να ήταν η αφορμή για να δοθεί η εικόνα του γνωστού μας Ποπάυ, ενός υπερενισχυμένου και με μεγάλους μύες καρτούν.
Τα οφέλη της κατανάλωσης σπανακιού σχετίζονται με το ρόλο του ως αντιοξειδωτικού που χρησιμεύει στη μείωση της φλεγμονής στον οργανισμό, κυρίως στα αιμοφόρα αγγεία μας. Περιέχει επίσης πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και μεταλλικά στοιχεία, όπως σίδηρο.
Η αντιοξειδωτική ένωση λουτείνη είναι υπεύθυνη για αυτά τα ευεργετικά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Πρόκειται για μια φυσική λιποδιαλυτή χρωστική ουσία άφθονη στα σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, που έχει συσχετιστεί με διάφορα αποτελέσματα που προάγουν την υγεία. Η λουτεΐνη είναι μια ξανθοφύλλη και ένα από τα εξακόσια φυσικά απαντώμενα καροτενοειδή. Μόνο τα φυτά συνθέτουν λουτεΐνη, ειδικά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Το σπανάκι, το κέιλ και τα κίτρινα καρότα αποτελούν καλές πηγές του αντιοξειδωτικού αυτού. Ωστόσο, ο τρόπος προετοιμασίας της κάθε τροφής είναι αυτός που καθορίζει τελικά την καθαρή απορρόφηση και τη διαθεσιμότητα των πολύτιμων συστατικών σε τρόφιμα όπως το σπανάκι. Μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Linköping στη Σουηδία αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση σπανακιού με τη μορφή smoothie ή χυμού, σε συνδυασμό με κάποιο λίπος, είναι στην πραγματικότητα ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να απορροφήσουμε τη λουτεΐνη από το σπανάκι.
Το ψιλοκομμένο σπανάκι, πριν προστεθεί σε smoothie, βρέθηκε να απελευθερώνει τη μεγαλύτερη ποσότητα λουτεΐνης. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Food Cjemistry. Γνωρίζουμε ότι τα άτομα με στεφανιαία νόσο (CAD -στένωση των αρτηριών που προκαλούνται από πλάκες λίπους) έχουν χρόνια φλεγμονή χαμηλής βαθμίδας που μπορεί να μετρηθεί στην κυκλοφορία του αίματος. Η μέτρηση αυτού του βαθμού φλεγμονής είναι σημαντική, καθώς συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είναι καλύτερο να μην ζεσταίνεται το σπανάκι, αν μπορούμε να το αποφύγουμε. Σημείωσαν ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους για τη μεγιστοποίηση της ποσότητας της λουτεΐνης είναι να γίνει το σπανάκι ένα smoothie ή ένας χυμός και να προστεθούν υγιείς τύποι λίπους από γαλακτοκομικά προϊόντα. “Το καλύτερο είναι να μην ζεσταθεί το σπανάκι καθόλου και ακόμη καλύτερα να το μετατρέψετε σε χυμό ή smoothie και να προσθέσετε λίπος από γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως κρέμα γάλακτος, γάλα ή γιαούρτι. Όταν το σπανάκι ψιλοκόβεται σε μικρά κομμάτια, απελευθερώνεται περισσότερη λουτεΐνη από τα φύλλα και το λίπος αυξάνει τη διαλυτότητα της λουτεΐνης στο υγρό”, δήλωσε η Rosanna Chung, κύρια συντάκτρια της μελέτης.
(πηγή:Φωτεινή Πουρνάρα – Linkoping University)
Εμείς εδώ θα φτιάξουμε μια απλή και πολύ θρεπτική σούπα:
ΥΛΙΚΑ
200-300 γρ σπανάκι
2-3 μέτριες πατάτες
½ λεμόνι φλούδα και χυμό
1-2 πράσινο κρεμμύδι (ή ένα ξερό)
Σκόρδο
Λίγο άνηθο
Σκόνη κάρυ ή κουρκουμά, αλάτι, πιπέρι.
Ελαιόλαδο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κυβάκια.
Ψιλοκόβουμε το άσπρο μέρος του κρεμμυδιού. Το πράσινο το κρατάμε στην άκρη.
Σε ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε τις πατάτες και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το χυμό λεμονιού.
Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι το 1/3 της κατσαρόλας ώσπου να καλυφθούν οι πατάτες. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε να βράσουν και στο μεταξύ καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι. Παίρνουμε από το λεμόνι την κίτρινη φλούδα και την κόβουμε μαζί με το σπανάκι.
Λίγο πριν γίνουν οι πατάτες βάζουμε το σπανάκι, τη φλούδα λεμονιού και το πράσινο κρεμμύδι χοντροκομμένο.
Σιγοβράζουν ακόμα 5-10 λεπτά.
Στο σερβίρισμα πασπαλίζουμε ελαφρά με άνηθο.
Συνοδεύεται με φέτα καλαθάκι Λήμνου.
Για επιδόρπιο γλυκό κουταλιού κερασάκι Αχιλλαδέλη Λήμνου.