Λήμνος

TΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΑΥΡΙΟ – Κυριακή των Βαΐων. Τι σημαίνει “κατάλυση” ψαριών.

ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΑΥΡΙΟ – Κυριακή των Βαΐων

 Αύριο έχουμε “κατάλυση” ψαριών.

Τι σημαίνει κατάλυσις;

Σημαίνει μια προσωρινή ανάπαυλα μιας ημέρας από την νηστεία.

Είναι, ας πούμε, κάτι με τα 15 λεπτά που σφυρίζει ο διαιτητής στο ημίχρονο του ποδοσφαιρικού αγώνα για ξεκούραση και ανάκτηση δυνάμεων.

Όπως ξέρουμε, η περίοδος νηστείας που ονομάζεται Σαρακοστή φτάνει μέχρι το Μεγάλο Σάββατο. Είναι πολύ μεγάλη σε διάρκεια.

Εντούτοις, αύριο Κυριακή των Βαΐων, για μια μέρα μόνο, προαιρετικά μπορούμε να την διακόψουμε και να φάμε ψάρια, τα οποία έχουν λίπος και αίμα, και τις άλλες μέρες της νηστείας δεν επιτρέπονται.

Η εξαίρεση αυτή γίνεται, διότι η γιορτή των βαΐων αναφέρεται στην ανάμνηση ενός χαρμόσυνου γεγονότος, την θριαμβευτική είσοδο του Ιησού στα Ιεροσόλυμα, όταν Τον υποδέχτηκαν με κλαδιά από βάγια, δηλαδή από φοίνικα.

Παρόμοια εξαίρεση γίνεται και σε μερικές άλλες παρόμοιες περιπτώσεις χαρμόσυνων εκδηλώσεων, όπως του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στα Εισόδια της Θεοτόκου, των Αγίων Αποστόλων και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα..

Γι’ αυτό, επειδή αύριο μπορεί να μη βρείτε ψάρια στα ψαράδικα και τα σουπερμάρκετ, καλό είναι να τα προμηθευτείτε από σήμερα Σάββατο.

Το πιο δημοφιλές ψάρι είναι ο μπακαλιάρος και συνοδεύεται από σκορδαλιά, Λημνιό κρασάκι και γλυκό κουταλιού Αχιλλαδέλη.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button