Περιοδικό

Τι θα φάμε σήμερα – Μπιφτέκια στο φούρνο με πατάτες

Τι θα φάμε σήμερα – Μπιφτέκια στο φούρνο με πατάτες

Κάποτε, όταν οι γονείς και παππούδες μας δεν είχαν ηλεκτρική κουζίνα στο σπίτι και δεν υπήρχαν ντιλίβερι όπως σήμερα, πήγαιναν για ψήσιμο τα φαγητά τους στον φούρνο της γειτονιάς, Τα πιο συνηθισμένα φαγητά της Κυριακής ήταν τα γεμιστά, τα μπιφτέκια, τα σουτζουκάκια και το κρέας με πατάτες.

Τις υπόλοιπες μέρες μαγείρευαν φαγητά κατσαρόλας, συνήθως τα λεγόμενα “λαδερά”.

Υλικά για τα μπιφτέκια

  • 600 γρ. κιμάς ανάμεικτος (70% μοσχαρίσιος, 30% χοιρινός)
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 40 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1 αυγό
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ κ.γ. ρίγανη
  • Αλάτι & Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Υλικά για τις πατάτες

  • 800 γρ. πατάτες
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • ½ κ.σ. μουστάρδα
  • ελαιόλαδο
  • ρίγανη, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες από τις φλούδες. Τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια ίδιου μεγέθους και τις αραδιάζουμε σε ταψί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180oC.

Πασπαλίζουμε τις πατάτες με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, να πάει παντού.

Σε μπολάκι ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού και τη μουστάρδα. Περιχύνουμε με το μείγμα τις πατάτες και ανακατεύουμε απαλά, ώστε να ενωθούν τα υλικά.

Βάζουμε το ταψί με τις πατάτες στο φούρνο και τις ψήνουμε για περίπου 40-50 λεπτά στους 180oC.

Εντωμεταξύ βάζουμε σε μπολ τον κιμά, αλάτι και πιπέρι, τη ρίγανη, το ελαιόλαδο, τη φρυγανιά, το αυγό, το ξύδι, το μαϊντανό και το κρεμμύδι και ζυμώνουμε με τα χέρια μας για 5 λεπτά, ώστε να ενωθούν καλά τα υλικά. Βάζουμε τον κιμά στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Βγάζουμε το ταψί με τις πατάτες από το φούρνο και τοποθετούμε τα μπιφτέκια πάνω στις πατάτες.

Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200oC και ψήνουμε τα μπιφτέκια με τις πατάτες για 25-30 λεπτά.

Συνοδεύονται με ένα ποτηράκι μπρούσικο κρασάκι Λήμνου.

Για επιδόρπιο, χαλβάς κακάο Αχιλλαδέλη.

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button