Τι θα φάμε σήμερα – χαβίτς ένα νόστιμο ποντιακό φαγητό με καλαμποκίσιο αλεύρι

Τι θα φάμε σήμερα – χαβίτς ένα νόστιμο ποντιακό φαγητό με καλαμποκίσιο αλεύρι
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Είναι ένα πιάτο πολύ εύκολο στην παρασκευή, πρωτότυπο, νόστιμο και πολύ θρεπτικό. Σε μερικά μέρη το λένε μαμαλίγκα ή κατσαμάκι.
Το χαβίτς είναι πουρές από καλαμποκίσιο αλεύρι. Η ιδιαίτερη νοστιμιά του οφείλεται στο ότι γίνεται από τρυφερά καλαμπόκια, που ψήνονται αργά και ελαφρά (καβουρδιζονται) σε φούρνο. Γι’ αυτό το αλεύρι αυτό οι Πόντιοι το λένε φούρνικο.
Πολλοί το χρησιμοποιούν επίσης για να κάνουν “μπομπότα”, ένα είδος αλμυρό κέικ ή χαλβά. Το “τυροχάβιτσον” είναι ένα είδος αλμυρού κέικ, που συνδυάζει τυρί φέτα και καλαμποκίσιο αλεύρι.
Αλεύρι καλαμποκίσιο θα βρούμε σχεδόν σε όλα τα σουπερμάρκετ και στα καταστήματα ντελικατέσεν.
Όπως και με τον πουρέ πατάτας, μπορούμε να το συνοδεύουμε με μανιτάρια, συκωτάκια κοτόπουλου, γαρίδες σαγανάκι, φέτα, καβουρμά, κ.ά,
Για τυρί φέτα προτιμούμε το καλαθάκι Λήμνου, είτε για το κέικ είτε ως συνοδευτικό.
ΥΛΙΚΑ
1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι
4 φλιτζάνια νερό
3 κουτάλια βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα ή σε ένα βαθύ τηγάνι, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.
Προσθέτουμε το νερό και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε κουταλιά – κουταλιά το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μη σβολιάσει, ώσπου να γίνει σαν κρέμα χωρίς σβόλους.
Σβήνουμε το μάτι και ανακατεύουμε, αφήνοντας να βράσει για 1-2 λεπτά.
Κατεβάζουμε από το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία του.
Παλιότερα το χαβίτς το συνόδευαν με γιαούρτι στραγγιστό. Μπορείτε επίσης, όσο είναι ζεστό, να προσθέσετε στο πιάτο σας κομμάτια από κασέρι ή βούτυρο, το οποίο λιώνει μέσα.
Η λέξη «φούρνικον» προέρχεται απ’ το ουσιαστικό «Φουρνίν», που σημαίνει ο φούρνος και .«Φούρνικο» ψημένο, φρυγανισμένο σε φούρνο.