Τι θα φάμε σήμερα – Φασόλια γίγαντες φούρνου

Τι θα φάμε σήμερα – Φασόλια γίγαντες φούρνου
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Βράζουμε τους γίγαντες, όπως τα κανονικά φασόλια, σχεδόν μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν. Σε ταψί φούρνου βάζουμε 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο και στρώνουμε μια στρώση ροδέλες (φέτες) κρεμμύδι. Από πάνω προσθέτουμε τους γίγαντες χωρίς το ζουμί τους, 2 κονσέρβες κονκασέ (ή 3-4 τομάτες ώριμες και ψιλοκομμένες), 3-4 σκελίδες σκόρδο κομμένο, λίγο μαύρο πιπέρι, δυο κουταλιές σάλτσα, 2 κύβους βοδινό, και 3 φλιτζάνια απ’ το ζουμί της κατσαρόλας που βράσαμε τους γίγαντες.
Σε μέτριο φούρνο σιγοψήνονται μέχρι να πιουν το ζουμί τους.
Συνοδεύονται με ελιές, αλμυρή σαρδέλα ή λακέρδα ή τουρσί, φέτα καλαθάκι Λήμνου και ένα ποτηράκι κρασάκι.
Για επιδόρπιο, γλυκό κουταλιού νεραντζάκι.
Οι γίγαντες είναι απ’ τα πιο θρεπτικά και νόστιμα ορεκτικά της παραδοσιακής Ελληνικής κουζίνας με μεγάλη προσαρμοστικότητα σε εποχές, συνοδευτικά λαχανικά και πιάτα που συνυπάρχουν στο τραπέζι. Αλλά και ως κύριο πιάτο είναι χο0εταστικό και νόστιμο. Είναι επίσης φτηνό.
Ένα από τα μυστικά για νοστιμιά είναι ότι δεν πετάμε κανένα νερό ενδιάμεσο, όταν βάζουμε να μουλιάσουν πριν τα μαγειρέψουμε. για να μην αφαιρέσουμε γεύση. Αν τα όσπρια είναι καλά πλυμένα οι αφροί δεν υπάρχει λόγος ν’ αφαιρεθούν αλλά υποχωρούν μετά από λίγο και κρατάνε μέσα τους γεύση.
Ο ρόλος των φασολιών ως μεζές και η ήπια τους γεύση σηκώνει εντάσεις στη διάσταση πικάντικο έως και καυτερό. Με γλυκιά καπνιστή πάπρικα, λίγο μπούκοβο και λίγη καυτερή πιπεριά πετυχαίνουμε να δώσουμε πικάντικο χαρακτήρα χωρίς να γίνει καυτερό το φαγητό. Από εκεί και πέρα ρυθμίζουμε τις ποσότητες κατά το γούστα μας.
Κάτι άλλο, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, εάν θέλουμε να έχουμε μια διαφορετική, πιο έντονη γεύση, είναι το πορτοκάλι ή λεμόνι ή γκρέιπφρουτ. Θα κάνει ακόμα πιο νόστιμη την πικάντικη σάλτσα.
Εκτός από ένα ποτηράκι κρασί, μπορούμε να σερβιρουμε και μια μπύρα.
Εάν θέλουμε κάτι ακόμα πιο σπέσιαλ, το μυστικό είναι να κάψουμε επίτηδες την επιφάνεια των φασολιών στο γκρίλ, ώστε ν’ αποκτήσουν κάποια απ’ αυτά την τραγανή επιφάνεια και «μισοκαμένο» χρώμα, τόσο-όσο να σού ανοίγει ακόμα περισσότερο την όρεξη σαν του σπιτικό!
Μετά το μούσκεμα των φασολιών εσείς ασχολείστε για 15 λεπτά με την προετοιμασία όσο βράζουν οι γίγαντες και άλλα 10 λεπτά για να προετοιμάσετε το ταψί για τον φούρνο. Ο συνολικός χρόνος μαγειρέματος είναι 2 ώρες.
Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως κυρίως γεύμα, γιατί δύσκολα σταματάς να το τρως. Μπορείτε επίσης να το φάτε άνετα την επομένη και σε θερμοκρασία δωματίου, αν και είναι καλύτερα να ζεσταθεί στο γκριλ για λίγο.
Οι γίγαντες είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου και μαγνησίου, όντας ένα φαγητό πλούσιο σε πρωτεΐνη.
Να και μια άλλη συνταγή από τον σεφ Δημήτρη Παπαζυμούρη: (πηγή: Cucina di Carusο)
- Προετοιμασία:
Βάλτε τους γίγαντες σε ένα μεγάλο μπολ με νερό να μουσκέψουν για 8-12 ώρες, ώστε να φουσκώσουν
- Βράστε τους γίγαντες:
Χρησιμοποιώντας όλο το νερό που μουσκέψατε τους γίγαντες βάλτε τους σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέστε αν χρειάζεται τόσο νερό ώστε να είναι 3 πόντους πάνω απ’ την επιφάνειά τους. Θα τους βράσετε για 40 λεπτά με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, σε χαμηλή ένταση. Θα αδιαφορείτε για τους αφρούς που θα βγάλουν στην αρχή, αγνοώντας επιδεικτικά όλα όσα γράφουν οι περισσότερες συνταγές και οδηγίες περί οσπρίων για ‘ξάφρισμα’ και για αλλαγή νερού’. Στα 40 λεπτά θα σβήσετε το μάτι και θα τους αφήσετε εκεί μέχρι να μπουν στο ταψί.
- Ετοιμάστε τα λαχανικά και τον χυμό
Όσο βράζουν οι γίγαντες κόψτε τα λαχανικά σύμφωνα με τις οδηγίες: το καρότο σε ροδέλες, το κρεμμύδι χοντροκομμένο, το σέλερι σχετικά ψιλό, την καυτερή πιπεριά πολύ ψιλή, το μαϊντανό μέτριο και τέλος στύψτε το γκρέιπφρουτ. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180C με αέρα (για να απάγει τα υγρά στο μαγείρεμα).
- Ετοιμάστε το ταψί:
Διαλέξτε ένα όμορφο κεραμικό ταψί για να σερβίρετε μ’ αυτό στο τραπέζι. Προσθέστε μέσα όλα τα υλικά και ανακατέψτε.
Οι γίγαντες θα μπουν με τόση ποσότητα απ’ το νερό τους ώστε να καλύψουν οριακά τα υλικά, αλλά αν χρειαστεί περισσότερο νερό συμπληρώστε. Προσθέστε αλατοπίπερο .
- Ψήστε τους γίγαντες:
Τοποθετείστε στο μεσαίο ράφι του φούρνου που έχετε προθερμάνει με αέρα στους 180C (αν δεν έχετε φούρνο με αέρα ψήστε στους =200C). Ψήστε για 1:15′ μέχρι το περισσότερο υγρό να εξατμιστεί, ελέγχοντας μετά τα 40 λεπτά για να μην τυχόν ξεμείνει από υγρά το ταψί. Αν χρειαστεί συμπληρώστε λίγο νερό στη πορεία. Για να τελειώσετε το πιάτο ιδανικά και να κάνετε κρούστα καμμένη πάνω σε μερικούς γίγαντες, στο τελείωμα, ανακατέψτε μια τελευταία φορά να λαδωθούν όλοι οι γίγαντες, ανεβάστε το ταψί σε ψηλό ράφι και βάλτε για λίγα λεπτά το γκριλ παρακολουθώντας να μην καεί το φαγητό.
Σερβίρισμα:
Αφαιρέστε το ταψί απ’ τον φούρνο και αφήστε να καταλαγιάσει λίγο η θερμοκρασία για 10 λεπτά πριν σερβίρετε. Ταιριάζουν ιδανικά με φέτα ή στραγγιστό γιαούρτι και βέβαια με μια δροσερή αφιλτράριστη ελληνική σταρένια μπύρα ΑΛΦΑ Weiss , όπου ξεχωρίζουν τα αρώματα εσπεριδοειδών, τα οποία και δένουν απόλυτα με τα γευστικά στοιχεία της συνταγής μας, που περιέχει γκρέιπφρουτ. Η δροσερή της γεύση επίσης εξισσοροπεί τον ελαφρά πικάντικο χαρακτήρα στους γίγαντες και έτσι το ταίριασμα λειτουργεί χειμώνα-καλοκαίρι!
Σερβίραμε τους γίγαντες απ’ το ταψί, σε πιατέλα FANTASY της ΙΩΝΙΑ και βράσαμε τους γίγαντες στην αντικολλητική κατσαρόλα της FEST.
Ο Δημήτρης Παπαζυμούρης είναι εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής με MBA στη στρατηγική επιχειρήσεων και υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών. Τον χαρακτηρίζουν τα πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και οι μεστές, πολύπλευρες εμπειρίες απ’ το 1959 που συμμετέχει ενεργά στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχει μάθει να περνάει καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση. Ασχολείται καθημερινά με τη μαγειρική απ’ τα 25 του και με τον καιρό αυτή κατέλαβε όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου του, κάτι που οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου τον αποκαλούσαν “chef” εδώ και χρόνια, μάλλον τον οδήγησε ασυνείδητα σε πολλά απ’ αυτά που κάνει σήμερα. Λατρεύει το καλό σπιτικό φαγητό, τη σαφήνεια των γευστικών εντάσεων, απεχθάνεται τις μετριότητες, το δήθεν και τη γευστική φλυαρία. Αν και βασίζεται στη δημιουργικότητα, την έμπνευση, τις μνήμες και την τέχνη, θέλει παράλληλα να γνωρίζει το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ’ τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνει νιώθει ζωντάνια, όσο δημιουργεί και προσφέρει, αποκτά λόγο ύπαρξης.
Δημήτρη, σε ευχαριστούμε!
γγ.jpg