Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Τα φλομάρια είναι οι χυλοπίτες της Λήμνου και έχουν μια ιδιαίτερη νοστιμιά, γιατί τα τρία υλικά που κατασκευάζονται, αλεύρι, αυγά και γάλα, είναι μοναδικής και εξαιρετικής ποιότητας. Το αλεύρι προέρχεται από τοπική ποικιλία σκληρού σιταριού μεντάνα. Τα αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής, και το γάλα είναι ολόπαχο, από πρόβατα επίσης ελευθέρας βοσκής.
Τα βράζουμε ακριβώς όπως τα μακαρόνια.
Τα σερβίρουμε στο πιάτο, κι από πάνω περιχύνουμε τον κιμά και πασπαλίζουμε με τριμμένο μελίχλωρο, δηλαδή με σκληρό τυρί Λήμνου που έχει το σχήμα όπως η φέτα καλαθάκι.
Για να ετοιμάσουμε τον κιμά, σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα μισοτηγανίζουμε σε ελαιόλαδο 2-3 ψιλοκομμένα κρεμμύδια, προσθέτουμε ένα κιλό χωριάτικα λουκάνικα (ξεφλουδισμ’ενα και λιωμένα να γίνουν χύμα σαν κιμάς), προσθέτουμε μια κουταλιά σάλτσα πελτέ ντομάτα, ψιλοκομμένες 2-3 ώριμες ντομάτες ή κονκασέ, ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, και τα αφήνουμε να βράσουν, ανακατεύοντας μια-δυο φορές, μέχρι να πιούν το ζουμί τους.
Συνοδεύονται με ένα ποτηράκι μπρούσικο κρασί. Και για επιδόρπιο χαλβάς με μπόλικη κανέλα.