Περιοδικό

Τι θα φάμε σήμερα – φλομάρια ογκραντέν με τυριά και ρίγανη

Τι θα φάμε σήμερα – φλομάρια ογκραντέν με τυριά και ρίγανη

Εντάξει, τα φλομάρια με κόκορα (πετνό) είναι το εθνικό φαγητό της Λήμνου, αλλά υπάρχουν κι ένα σωρό άλλες παραλλαγές. Εξάλλου η Λήμνος παράγει εξαιρετικό τυρί, ρίγανη και αρωματικά φυτά.

ΥΛΙΚΑ

1 πακέτο (500 γρ.) φλομάρια (χυλοπίτες)

1 κονσέρβα ντοματάκια με το χυμό τους (κονκασέ)

2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες

50 ml ελαιόλαδο

200 γρ. τυρί καλαθάκι Λήμνου κομματιασμένο

200 γρ. γραβιέρα τριμμένη

1 κουτ. σούπας ρίγανη χοντροκομμένη ή 1/2 κουτ. σούπας ξερή

αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο με το σκόρδο και όταν ζεσταθεί και αρχίσει να βγάζει το άρωμά του, ρίχνουμε την ντομάτα, ανακατεύουμε, αφήνουμε για 2 λεπτά, προσθέτουμε τα φλομάρια, ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα και προσθέτουμε 2 φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία, έτσι ώστε να αρχίσει να βράζει, αλατοπιπερώνουμε, αφήνουμε την κατσαρόλα ξεσκέπαστη για να ελέγχουμε τα υγρά και προσθέτουμε λίγο – λίγο ζεστό νερό, αν χρειάζεται, ώστε να βράσουν οι χυλοπίτες και μαγειρεύουμε για 2–3 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που προτείνεται στη συσκευασία.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.

Ρίχνουμε τη ρίγανη, ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεσαίου μεγέθους ταψί. Σκορπάμε από πάνω τα τριμένα τυριά και ψήνουμε για περίπου 5 – 6 λεπτά, ίσα-ίσα για να λιώσουν τα τυριά.

Συνοδεύονται με παγωμένη μπύρα.

Για επιδόρπιο, μαστιχάτος χαλβάς Αχιλλαδέλη.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button