Τι θα φάμε σήμερα – φλομάρια ογκραντέν με τυριά και ρίγανη
Τι θα φάμε σήμερα – φλομάρια ογκραντέν με τυριά και ρίγανη
Εντάξει, τα φλομάρια με κόκορα (πετνό) είναι το εθνικό φαγητό της Λήμνου, αλλά υπάρχουν κι ένα σωρό άλλες παραλλαγές. Εξάλλου η Λήμνος παράγει εξαιρετικό τυρί, ρίγανη και αρωματικά φυτά.
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο (500 γρ.) φλομάρια (χυλοπίτες)
1 κονσέρβα ντοματάκια με το χυμό τους (κονκασέ)
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
50 ml ελαιόλαδο
200 γρ. τυρί καλαθάκι Λήμνου κομματιασμένο
200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
1 κουτ. σούπας ρίγανη χοντροκομμένη ή 1/2 κουτ. σούπας ξερή
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο με το σκόρδο και όταν ζεσταθεί και αρχίσει να βγάζει το άρωμά του, ρίχνουμε την ντομάτα, ανακατεύουμε, αφήνουμε για 2 λεπτά, προσθέτουμε τα φλομάρια, ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα και προσθέτουμε 2 φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία, έτσι ώστε να αρχίσει να βράζει, αλατοπιπερώνουμε, αφήνουμε την κατσαρόλα ξεσκέπαστη για να ελέγχουμε τα υγρά και προσθέτουμε λίγο – λίγο ζεστό νερό, αν χρειάζεται, ώστε να βράσουν οι χυλοπίτες και μαγειρεύουμε για 2–3 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που προτείνεται στη συσκευασία.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
Ρίχνουμε τη ρίγανη, ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεσαίου μεγέθους ταψί. Σκορπάμε από πάνω τα τριμένα τυριά και ψήνουμε για περίπου 5 – 6 λεπτά, ίσα-ίσα για να λιώσουν τα τυριά.
Συνοδεύονται με παγωμένη μπύρα.
Για επιδόρπιο, μαστιχάτος χαλβάς Αχιλλαδέλη.