Τι θα φάμε σήμερα – γαύρος τηγανητός

Τι θα φάμε σήμερα – γαύρος τηγανητός
ΥΛΙΚΑ
1 – 1 ½ κιλό γαύρο
ελαιόλαδο
αλεύρι, αλάτι
2 λεμόνια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε το γαύρο από λέπια (συνήθως είναι ελάχιστα).
Κόβουμε το κεφάλι και αφαιρούμε τα εντόσθια.
Ξεπλένουμε, στραγγίζουμε και αλατίζουμε ελαφρά.
Στο τηγάνι βάζουμε το λάδι να κάψει.
Αλευρώνουμε το γαύρο και τον τινάζουμε λίγο να φύγει το πολύ αλεύρι.
Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσει ελαφρά γύρω – γύρω. Όχι πολλή ώρα, για να μη ξεροψηθεί πολύ.
Συνοδεύεται με μισό λεμόνι, ντοματοσαλάτα, τυρί φέτα κατά προτίμηση καλαθάκι Λήμνου, και λευκό κρασάκι, επίσης κατά προτίμηση Λήμνου.
Ο γαύρος, η σαρδέλα και ο κολιός είναι ψάρια κοπαδιάρικα και ψαρεύονται με δίχτυα. Είναι τα λεγόμενα “λαϊκά” και φτηνά ψάρια, όμως ταυτόχρονα και από τα πιο θρεπτικά και πλούσια σε βιταμίνες, ιδιαίτερα σε Ω3.
Η ονομασία που χρησιμοποιείται ευρύτατα από τους αντιπάλους της ελληνικής πειραϊκής ομάδας Ολυμπιακός με ειρωνικό χαρακτήρα, ενώ αντίθετα για τους ίδιους τους οπαδούς και φιλάθλους της ο χαρακτηρισμός δεν προέρχεται από το ψάρι αλλά από το “γαυριάς” που ονομάζεται αφενός το άλογο που είναι έτοιμο για αγώνα αλλά και για πρόσωπα που υπερηφανεύονται και κορδώνονται ιδιαίτερα για μαγκιά και ερωτοτροπίες. Σχετική και η αναφορά “Γίνονται κι οι γέροι γαύροι” (Καρυωτάκης). Στα αρχαία ελληνικά το επίθετο ο/η γαύρος, το γαύρον σημαίνει ο επαιρόμενος, ο ανδρείος, ο αγέρωχος.
Στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν άφθονοι γαύροι, που ψαρεύονται όλο το χρόνο, αλλά ιδιαίτερα από τα τέλη Αυγούστου και μετά, όταν δουλεύουν οι τράτες και τα γρι-γρι, οπότε η τιμή τους είναι πολύ χαμηλή. Αλιεύονται επίσης και για δόλωμα μεγαλύτερων ψαριών.
Στο εμπόριο τους βρίσκουμε νωπούς, αλλά και παστωμένους, τις γνωστές μας αντζούγιες, που είναι εκπληκτικός μεζές για ούζο και τσίπουρο.
Στη Λήμνο εδώ και πολλά χρόνια λειτουργούν δύο υπερσύγχρονες βιοτεχνίες που παράγουν εξαιρετικά αλίπαστα, ΛΗΜΝΟΥ ΘΑΛΑΣΣΑ στον Μούδρο, και ΚΟΥΤΑΛΙΑΝΟΣ στην Νέα Κούταλη.