Περιοδικό

Τι θα φάμε σήμερα – Γεμιστές πιπεριές και ντομάτες χωρίς κιμά

Τι θα φάμε σήμερα – Γεμιστές πιπεριές και ντομάτες χωρίς κιμά

 Μερικοί λένε ότι τα γεμιστά χωρίς κιμά είναι πιο νόστιμα, ιδίως αν έχουν δυόσμο και βασιλικό.

Η παλιά συνταγή της γιαγιάς ήταν χωρίς κιμά και περιλάμβανε όχι μόνο ντομάτες και πιπεριές, αλλά κι άλλα λαχανικά απ’ τον μπαχτσέ, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, ακόμη και πατάτες. Ο κιμάς άρχισε να χρησιμοποιείται πολύ μεταγενέστερα. Αν τα σκέτα γεμιστά πετύχουν, ο κιμάς δε χρειάζεται.

Πολλές νέες νοικοκυρές παραπονιούνται ότι χωρίς κιμά γίνονται στεγνά και άνοστα, ότι η γέμιση έχει αφυδατωθεί και το ρύζι δεν βράζει καλά (παρά τις ώρες μέσα στον φούρνο).

Το μυστικό για πετυχημένη γέμιση και νόστιμα γεμιστά είναι, τα λαχανικά να είναι ώριμα και όλα τα υλικά (κρεμμύδι, ελαιόλαδο και μυρωδικά) να είναι μπόλικα.

Τα γεμιστά γίνονται ακόμα πιο νόστιμα αν συνοδεύονται από τυρί καλαθάκι και ένα ποτηράκι λευκό κρασάκι Λήμνου.

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό ντομάτες και ½ κιλό πιπεριές μέτριες στο ίδιο μέγεθος (περίπου από 5-6 κομμάτια)
4 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε mixer (όχι πάρα πολύ) ή τριμμένα σε χοντρό τρίφτη, καλά ζουλιγμένα να φύγει όλο το ζουμί τους
Μία γεμάτη κουταλιά ρύζι γλασέ για κάθε ντομάτα και πιπεριά δηλαδή 10-12 κουταλιές
1 κουταλιά ντοματοπελτέ
3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι, δυόσμο, βασιλικό
3-4 μέτριες πατάτες κομμένες κάθετα στα 8 για να στερεωθούν καλά τα γεμιστά στο ταψί

Τυρί καλαθάκι Λήμνου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε το πάνω μέρος τους, δημιουργώντας ένα «καπέλο».
Με ένα λεπτό κουταλάκι αφαιρούμε από τις ντομάτες τη σάρκα τους αρχίζοντας από το κέντρο και γυρίζοντάς τες συνέχεια μέσα στην παλάμη μας, ρίχνοντας ότι μαζεύουμε με το κουτάλι, σε ένα μπολ μέσα στο οποίο έχουμε βάλει ένα τρυπητό.
Βγάζουμε όσο περισσότερη σάρκα μπορούμε με προσοχή χωρίς να τις σπάσουμε ή να τις τρυπήσουμε.
Ρίχνουμε λίγο αλάτι.
Κόβουμε με προσοχή το κομμάτι της πιπεριάς κάτω από το καπάκι όπου είναι τα σπόρια και τα πετάμε.
Πριν τις γεμίσουμε δοκιμάζουμε πως θα τις τοποθετήσουμε στο ταψί μας και αν χρειάζεται καθαρίζουμε ακόμα καμία ντομάτα ή πιπεριά.

Τις τοποθετούμε όρθιες με το άνοιγμα προς τα πάνω.
Κάνουμε τη γέμιση: Κόβουμε σε ψιλά κομματάκια ό,τι βγάλαμε από το εσωτερικό της ντομάτας και στραγγίζουμε καλά το ζουμί τους (πετάμε τα σπόρια που έμειναν στο τρυπητό). Προσθέτουμε το ρύζι, το μαϊντανό, λίγο δυόσμο, βασιλικό, αλάτι, πιπέρι, και το μισό χυμό.

Γεμίζουμε με το μείγμα μας τις ντομάτες και τις πιπεριές αφήνοντας ένα με δύο εκατοστά περίπου άδειες (γιατί το ρύζι θα φουσκώσει) και τις σκεπάζουμε με τα καπάκια τους
Καθαρίζουμε, κόβουμε τις πατάτες, τις ροδίζουμε λίγο στο τηγάνι, και τις στερεώνουμε ανάμεσα στις ντομάτες και τις πιπεριές, ώστε να μην κουνιούνται.

Ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυμό της ντομάτας και το υπόλοιπο λάδι πάνω στις πατάτες και τα γεμιστά.
Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 1 – 1½ ώρα.

Παρακολουθούμε και αν χρειασθεί ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό, ώστε το φαγητό να έχει σάλτσα και συγχρόνως να ψηθούν καλά το ρύζι, οι ντομάτες και οι πιπεριές.
Μπορούμε να βγάλουμε μία δύο φορές το ταψί και να ανακατέψουμε το φαγητό κουνώντας το ταψί με κυκλικές κινήσεις, ώστε το ζουμί να πάει παντού.
Το αφήνουμε να κρυώσει περίπου μισή ώρα.

Συνοδεύεται με τυρί καλαθάκι Λήμνου και ένα ποτηράκι λευκό κρασάκι Λήμνου.

Για επιδόρπιο, γλυκό κουταλιού κερασάκι Αχιλλαδέλη.

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button