Περιοδικό

Τι θα φάμε σήμερα  (για επιδόρπιο) – Ρυζόγαλο

Τι θα φάμε σήμερα  (για επιδόρπιο) – Ρυζόγαλο

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 Υπάρχουν δύο είδη ρυζόγαλου, το κλασσικό παραδοσιακό σφιχτό με ολόφρεσκο γάλα, κόρν φλάουρ ή νισεστέ και βανίλια, και το κρεμώδες με βανίλια ή μαστίχα Χίου. Και τα δυο, πάντως, συνοδεύονται με μπόλικη πασπαλισμένη κανέλα. Η παρακάτω συνταγή είναι η κλασική, μπορεί όμως κανείς να την εμπλουτίσει και με μαστίχα Χίου ή άλλο μπαχαρικό, π.χ. μοσχοκάρυδο..

Εξαιρετικό τόσο για πρωϊνό, όσο και για επιδόρπιο όλες τις ώρες της ημέρας.

 

ΥΛΙΚΑ
½ φλιτζάνι. ρύζι γλασέ
2 φλιτζάνι. (½ λίτρο) νερό
4 φλιτζάνια. (1 λίτρο) γάλα πλήρες (όχι αποβουτυρωμένο)
1 φλιτζάνι. ζάχαρη
4 κουταλιές κορν φλάουρ
1 ½ κουταλάκι βανίλια
κανέλα για το σερβίρισµα.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζετε το ρύζι µε το νερό σε µια µικρή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και το αφήνετε να κοχλάσει.

Χαµηλώνετε τη φωτιά και το σιγοβράζετε µέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό, ανακατεύοντάς το προς το τέλος για να µην κολλήσει.

Το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει, για 20 περίπου λεπτά.

Κρατάτε ½ φλιτζάνι από το γάλα στην άκρη σε ένα φλιτζάνι και ανακατεύετε µέσα το κορν φλάουερ µέχρι να διαλυθεί.

Βάζετε το υπόλοιπο γάλα σε µια µέτρια κατσαρόλα σε µέτρια φωτιά και ανακατεύετε µέσα τη ζάχαρη και το ρύζι.

Ανακατεύετε συνεχώς και µόλις το µίγµα αρχίσει να βράζει, χαµηλώνετε τη φωτιά (στο ελάχιστο) και το ανακατεύετε συνεχώς για 10 λεπτά (αν το γάλα αρχίσει να φουσκώνει, αποσύρετε για λίγο την κατσαρόλα από τη φωτιά, την επαναφέρετε και συνεχίζετε το ανακάτεµα).

Μετά τα 10 λεπτά, ανακατεύετε µέσα τη βανίλια και το γάλα µε το διαλυµένο κορν φλάουρ και συνεχίζετε το ανακάτεµα, µέχρι να δέσει το µίγµα σε κρέµα, για 1-2 λεπτά.

Το αποσύρετε από τη φωτιά και το µοιράζετε σε µπολάκια.

Αφήνετε να κρυώσει εντελώς και είτε το σερβίρετε κατόπιν, είτε το βάζετε στο ψυγείο για μερικές ώρες. Ζεστό ή κρύο είναι το ίδιο νόστιμο.

Σερβίρετε πασπαλισμένο µε κανέλα.

Μερικοί το κάνουν ακόμα πιο «δυνατό» γευστικά, το σερβίρουν πασπαλισμένο με σταφίδες και λίγο μέλι!

 

 

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button