Τι θα φάμε σήμερα – γιαουρτλού κεμπάπ

Το κεμπάπ γιαουρτλού είναι πασίγνωστο πρόχειρο φαγητό του δρόμου πολίτικης – τουρκικής προέλευσης, μερακλίδικο και πολύ δυνατό. Γεμάτο μπαχαρικά που το κάνουν εκρηκτικό γι’ αυτό το λατρεύουν όσοι αγαπούν το αρνί, το γιαούρτι και την πίτα.
Ο συνδυασμός του με το γιαούρτι δεν είναι τυχαίος αφού χρειάζεται την δροσιά του για να ισορροπήσουν οι γεύσεις του..Εύκολο στην παρασκευή του απαιτεί μόνο κιμά, δυνατά μπαχαρικά και γιαούρτι.
Συνιστούμε ολόπαχο πρόβειο γιαούρτι Λήμνου.
ΥΛΙΚΑ
250 γρ. κιμά αρνίσιο από σπάλα
250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο διπλοαλεσμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
1 κ. γ. πάπρικα γλυκιά
1 κ. γ. κόλιανδρο σκόνη
1 κ. γ. ρίγανη
1 κ. γ. πιπερόκαμα από πιπεριά Φλωρίνης
1 ½ κ. γ. τσεσμένι
½ κ. γ. κύμινο
½ κ. γ. μπαχάρι
½ κ. γ. αλάτι
¼ κ. γ. πιπέρι
1 κ. σ. γιαούρτι
1 κ. σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ. σ. ελαιόλαδο
Αν δεν έχετε όλα τα παραπάνω μπαχαρικά, δεν πειράζει. Θα γίνει εξίσου νόστιμο και πιο ελαφρύ/
Για την σάλτσα γιαουρτιού:
350 γρ. γιαούρτι πλήρες στραγγιστό
3 κ. σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ. σ. ξύδι λευκό
½ κ. γ. πάπρικα γλυκιά
1 κ. γ. χυμό λεμονιού
¼ κ. γ. πιπερόκαμα από πιπεριά Φλωρίνης
¼ κ. γ. αλάτι, 1 πρέζα πιπέρι
1 κ. γ. δυόσμο ψιλοκομμένο
Για το σερβίρισμα:
Πίτες
Οδηγίες
Βάζω τον αρνίσιο και το μοσχαρίσιο κιμά σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα σκόρδα, την πιπεριά Φλωρίνης και όλα τα μπαχαρικά. Συνεχίζω με το μαϊντανό, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο αναμιγνύοντας τα όλα καλά με τα χεριά μέχρι να γίνει ένα μίγμα μαλακό και ομοιογενές.
Το σκεπάζω με πλαστική μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα.
Προσθέτω το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το ξύδι, τη γλυκιά πάπρικα, το πιπερόκαμα, το σουμάκ, το αλάτι, το πιπέρι και τον δυόσμο ανακατεύοντας καλά. Το σκεπάζω κι αυτό με πλαστική μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο μέχρι να ψηθούν τα κεμπάπ.
Ανάβω τα κάρβουνα ή την γκριλιέρα στην κουζίνα. Βγάζω το μίγμα του κεμπάπ από το ψυγείο και παίρνοντας κάθε φορά μια χούφτα από αυτό, το πλάθω μπαλίτσα πρώτα και έπειτα το περνάω σε σούβλα πλακέ που πιέζοντας το με τα δάχτυλα το τυλίγω γύρο της.
Κάθε κεμπάπ το κάνω περίπου 10 εκ μήκος.
Αν δεν πάρει το παραπάνω σχήμα, δεν πειράζει, θα γίνει εξίσου νόστιμο.
Τα ψήνω για 25 λεπτά στα κάρβουνα γυρίζοντας τα πλευρά ενδιάμεσα.
Ψήνω (ζεσταίνω) και τις πίτες μετά.
Τα σερβίρω αμέσως μαζί με την σάλτσα γιαουρτιού και τις πίτες.
Συνοδεύονται με ρύζι ή πατάτες τηγανητές και τυρί καλαθάκι Λήμνου.
Για επιδόρπιο, γλυκό κουταλιού νεραντζάκι Αχιλλαδέλη.