Τι θα φάμε σήμερα – Γιουβαρλάκια αυγολέμονο
Τι θα φάμε σήμερα – Γιουβαρλάκια αυγολέμονο
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Όσο πέφτει η θερμοκρασία και πλησιάζουμε στο χειμώνα, πρέπει να δουλεύει περισσότερο το κουτάλι και οι σούπες. Τα γιουβαρλάκια είναι ένα παραδοσιακό χορταστικό φαγητό για μικρούς και μεγάλους και μπορεί κανείς να τα φτιάξει είτε με κιμά είτε με λαχανικά, σκέτα ή με αυγολέμονο. Στα Αγγλικά ονομάζονται meat balls ενώ μερικοί χαριτολογώντας τα αποκαλούν «κρεατοσφαιρίδια εν πλω».
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1/3 φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
λίγο αλεύρι
3 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
1 αυγό
χυμός 1 μεγάλου λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψιλοκόβουμε πολύ καλά το κρεμμύδι και το προσθέτουμε στον κιμά, μαζί με το ρύζι, τον μαϊντανό, τον άνηθο, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Ζυμώνουμε καλά το μίγμα και πλάθουμε στρογγυλά μικρά μπαλάκια (meatballs όπως τα λένε στα Αγγλικά)..
Βάζουμε σε κατσαρόλα νερό να βράσει (1,5 – 2 λίτρα).
Αλευρώνουμε τα γιουβαρλάκια και αφού το νερό βράσει τα ρίχνουμε μέσα (αν τα βάλουμε πριν βράσει μπορεί ο κιμάς να σκορπίσει και τα γιουβαρλάκια να διαλυθούν).
Προσθέτουμε αλατοπίπερο και αφήνουμε να σιγοβράσει για 40 λεπτά περίπου. Λιώνουμε το κορνφλάουρ σε λίγο κρύο νερό και το προσθέτουμε στο φαγητό. Προσθέτουμε και το ελαιόλαδο και αφήνουμε να βράσει για άλλα 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε το αυγό και σιγά – σιγά προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Με κουτάλα ρίχνουμε στο αυγό λίγο – λίγο από το ζωμό του φαγητού, μέχρι να αποκτήσει αρκετά υψηλή θερμοκρασία. Τότε το ρίχνουμε όλο στην κατσαρόλα και την ανακινούμε να πάει παντού.
Σερβίρονται είτε ζεστά είτε κρύα..
Συνοδεύονται με φέτα καλαθάκι Λήμνου.