Περιοδικό

Τι θα φάμε σήμερα – καλαμάρια με πατάτες στο φούρνο

ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες

1 κιλό καλαμάρια, 2 μεγάλα κρεμμύδια σε ροδέλες, 1 ώριμη ντομάτα στο ρεντέ, 5 μέτριες πατάτες, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι. Προαιρετικά σκόρδο.

Κατεψυγμένα καλαμάρια βρίσκουμε όλο το χρόνο στα σουπερμάρκετ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τα καλαμάρια σε σόδα μαγειρική να μαλακώσουν, περίπου 20 με 30 λεπτά. Αν είναι κατεψυγμένα, δεν χρειάζεται.

Τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο πυρέξ ή ταψί και προσθέτουμε τις πατάτες, το κρεμμύδι και ένα φλιτζάνι νερό.

Ρίχνουμε από πάνω το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τα ανακατεύουμε.

Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν.

Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε λίγο ακόμα μέχρι να ροδίσει καλά το φαγητό, να τραβήξει τα υγρά του και να αποκτήσει μια ωραία, πηχτή σαλτσούλα.

Συνοδεύεται με τυρί καλαθάκι και λευκό ξερό κρασάκι Λήμνου.

Η ίδια συνταγή εφαρμόζεται και για σουπιές. Στις ταβέρνες τα καλαμάρια τα φτιάχνουν συνήθως τηγανητά. Μια σπεσιαλιτέ είναι και τα γεμιστά με ρύζι, μυρωδικά και διάφορα τυριά.

Είναι ένα θαλασσινό που συνηθίζεται πολύ σε περιόδους νηστείας.

Τα καλαμάρια και οι γαρίδες τραγουδήθηκαν παλιά από τη Σωτηρία Μπέλλου στο όμορφο τραγουδάκι με τον Καπετάν Ανδρέα Ζέππο:

https://youtu.be/WcXXYCbvJTU

«Μια ψαροπούλα είναι αραγμένη
Μπρος στ’ ακρογιάλι τον Ζέππο περιμένει

Καπετάν αντρέα Ζέππο χαίρομαι όταν σε βλέπω
Όλοι καλάρουνε, μα δε πιάνουν ψάρια
Καλάρει ο Ζέππος και πιάνει καλαμάρια

Έγια μόλα έγια λέσα, έχει ο σάκος ψάρια μέσα
Μέσ’ απ’ το τσούρμο του είναι όλοι πότες
Έξι απ’ την Κούλουρη και έξι Αϊβαλιώτες

Καπετάν αντρέα ζέππο, χαίρομαι όταν σε βλέπω
Έγια μόλα έγια λέσα έμπα στη βαρκούλα μέσα
Έμπα στη βαρκούλα μέσα έγια μόλα έγια λέσα».
 

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button