Τι θα φάμε σήμερα – κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ στο φούρνο
Επιμελεια στηλης: Θοδ. Δημητριάδης
Τι θα φάμε σήμερα – κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ στο φούρνο
Είναι ένα φαγητό λίγο μπελαλίδικο στην παρασκευή του αλλά αξίζει τον κόπο.
ΥΛΙΚΑ
- 24 κανελόνια
- 2 φλιτζάνια. κρέμα γάλακτος
- 1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
- 1 φλιτζάνι κασέρι τριμμένο
- ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΚΙΜΑ
- 800 γραµ. κιμά μοσχαρίσιο
- 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι τριμμένη ντομάτα (ή από κονκασέ)
- 1/2 ξύλο κανέλας
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
- πιπέρι
- αλάτι
- 1 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
- 2 αυγά χτυπημένα
- ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
- 1 κονκασέ ψιλοκομμένες ντομάτες
- 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι νερό
- Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Φτιάχνουμε πρώτα τον κιμά. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι. Ροδίζουμε τον κιμά για 7-8΄ ν’ αλλάξει χρώμα καλά. Προσθέτουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα μυρωδικά. Αφήνουμε να μαραθούν για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε.
Αφήνουμε να σιγοβράσει για 20΄.
Αφήνουμε να κρυώσει ώστε να μπορούμε να γεμίσουμε τα κανελόνια. Αφού κρυώσει ο κιμάς προσθέτουμε τα αυγά και την παρμεζάνα. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Γεμίζουμε τα κανελόνια με το χέρι ή με κουταλάκι.
Βάζουμε όλα τα υλικά για την σάλτσα ντομάτας σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε για 10 λεπτά.
Βάζουμε στο ταψί τη μισή σάλτσα ντομάτας. Ακουμπάμε τα κανελόνια πάνω στη σάλτσα. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας τα κανελόνια. Πασπαλίζουμε με τα τυριά και περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
Ακουμπάμε στην επιφάνεια του φαγητού βουτυρωμένη αντικολλητική λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στην κάτω σχάρα για 25΄ σκεπασμένα.
Τα κανελόνια είναι ένα χορταστικό φαγητό από μόνο του και δε χρειάζεται να τα συνοδέψουμε με ορεκτικά, φέτα, σαλάτα κλπ.
Ένα ποτηράκι κρασάκι Λήμνου θα κάνουν την απόλαυση μας υπέροχη!