2020
Περιοδικό

Τι θα φάμε σήμερα – κολοκυθάκια με τυριά στο φούρνο

Τι θα φάμε σήμερα – κολοκυθάκια με τυριά στο φούρνο

Τα κολοκυθάκια μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους. βραστά με μπόλικο λαδολέμονο, γεμιστά, γιαχνί, ψητά, τηγανιτά, σε πίτα κ.ά.

Η σημερινή συνταγή περιλαμβάνει και καπνιστό τυρί, που δίνει μια ξεχωριστή γεύση, μαζί με το άρωμα από τον δυόσμου και το άνηθο, δύο μεσογειακές υπέροχες γεύσεις που σε δροσίζουν και σε κάνουν να μη θέλεις να σταματήσεις να τρως.

Μοναδικής γεύσης τα τυριά της Λήμνου, συνιστώνται ανεπιφύλακτα!

ΥΛΙΚΑ

6 μεγάλα κολοκυθάκια
3-4 κ.σ. γαλέτα ή φρυγανιά τριμμένη
ελαιόλαδο για το ταψί
Για τη γέμιση
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα + 2 κ.σ. ελαιόλαδο
200 γρ. τυρί καλαθάκι Λήμνου θρυμματισμένο
200 γρ. τυρί λιόκαυτο Λήμνου τριμμένο
150 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
150 γρ. μετσοβόνε τριμμένο (ή άλλο καπνιστό τυρί)
2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
21 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
Για τη μπεσαμέλ
300 ml γάλα
2 κ.σ. βούτυρο
4 κ.σ. αλεύρι
1 αβγό
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε και βράζουμε για 5-6 λεπτά τα κολοκυθάκια ολόκληρα (προσοχή: ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από το μέγεθος των κολοκυθιών. Θα πρέπει να μην μαλακώσουν για να μπορούμε να τα αδειάσουμε και να τα γεμίσουμε).

Κόβουμε τα κολοκυθάκια στη μέση, αλλά κατά μήκος και τα αδειάζουμε από τη σάρκα τους.

Αλείφουμε ένα ταψί με λίγο ελαιόλαδο και τοποθετούμε τα κολοκυθάκια στη σειρά.

Λίγο πριν τα γεμίσουμε θα τα πασπαλίσουμε με τη γαλέτα ή τη φρυγανιά.

Βάζουμε τη γέμισή τους στο multi και την πολτοποιούμε.

Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα και το αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για να είναι χλιαρό προς ζεστό όταν θα το χρησιμοποιήσουμε.

Σε μια άλλη κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε μέχρι να σοταριστεί για λίγο.

Προσθέτουμε το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας γρήγορα για να μη σβολιάσει.

Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι και μόλις η μπεσαμέλ πήξει ελαφρά την αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να “κρυώσει” για λίγο.

Σε ένα μπολ, χτυπάμε ελαφρά το αβγό και το προσθέτουμε στη μπεσαμέλ ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Ανάβουμε το φούρνο για να προθερμανθεί στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση

Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να σοταριστεί μέχρι να μαραθεί (3-4 λεπτά περίπου).

Προσθέτουμε και τη σάρκα των κολοκυθιών και αφήνουμε το μίγμα έως ότου εξατμιστούν τα υγρά του.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφού κρυώσει το μίγμα, προσθέτουμε τον δυόσμο, τον άνηθο και τα τέσσερα τυριά.

Ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε τα, πασπαλισμένα με γαλέτα, κολοκυθάκια.

Ψήνουμε για 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινήσει το φαγητό μας!

Συνοδεύονται με ντοματοσαλάτα και κρύα μπίρα!

Για επιδόρπιο, χαλβάς βανίλιας Αχιλλαδέλη πασπαλισμένος με μπόλικη κανέλα.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button