Τι θα φάμε σήμερα – κρεμμύδια γεμιστά με κιμά και ρύζι
Επιμέλεια: Θ. Δημητριάδης
Τι θα φάμε σήμερα – κρεμμύδια γεμιστά με κιμά και ρύζι
ΥΛΙΚΑ
10 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια ισομεγέθη
300 γρ. κιμά
½ φλ. ρύζι
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μέτριο καρότο ψιλοκομμένο
2 πράσα ψιλοκομμένα
2 μέτριες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
1 φλ. παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
½ φλ. άσπρο κρασί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα τοποθετούμε δίπλα-δίπλα σε μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνουμε αλατισμένο βραστό νερό ίσα να τα σκεπάζει και βράζουμε για 10-15 λεπτά να μαλακώσουν λίγο.
Τα βγάζουμε, τα στραγγίζουμε γυρίζοντάς τα ανάποδα για 5 λεπτά και κατόπιν τα αδειάζουμε προσεκτικά με ένα μαχαίρι αφήνοντας οπωσδήποτε ακέραιες τις 2 εξωτερικές στρώσεις.
Αν δημιουργεί μια τρύπα στον πάτο του κρεμμυδιού καθώς το αδειάζουμε θα την καλύψουμε με ένα μεγάλο κομμάτι κρεμμύδι όταν πρόκειται να το γεμίσουμε.
Η ΓΕΜΙΣΗ
Ψιλοκόβουμε τη σάρκα που βγάλαμε. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο και το καρότο να μαλακώσουν λίγο.
Ρίχνουμε τον κιμά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και διαλύοντας τους σβόλους.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε τη ντομάτα και το ρύζι, αλατίζουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο καυτό νερό. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό και το πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Γεμίζουμε τα κρεμμύδια μέχρι επάνω και τα βάζουμε στριμωχτά το ένα δίπλα στο άλλο, σε ταψί ή πυρίμαχο. Ρίχνουμε ένα δάχτυλο καυτό νερό και 1 κ.γ. αλάτι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. πελτέ διαλυμένο στο νερό, και ψήνουμε γύρω στα 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τελείως τα κρεμμύδια χωρίς να διαλυθούν.
Πρέπει να τρυπιούνται πολύ εύκολα με ένα μυτερό μαχαίρι.
Τα σερβίρουμε χλιαρά σε θερμοκρασία δωματίου.
Συνοδεύονται από τυρί καλαθάκι Λήμνουκαι ένα ποτηράκι μπρούσικο κρασί Λήμνου.
Για επιδόρπιο, γλυκό κουταλιού φιστίκι Αιγίνης Αχιλλαδέλη.