ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – κριθαράκι στο φούρνο (γιουβέτσι) με χταπόδι
ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – κριθαράκι στο φούρνο (γιουβέτσι) με χταπόδι
(μια σειρά με καθημερινές προτάσεις-συνταγές)
Είναι και νηστίσιμο.
ΥΛΙΚΑ
1 ½ κιλά χταπόδι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 φλιτζάνια τσαγιού κριθαράκι ψιλό
1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ με το χυμό τους.
1 κουτάλι σούπας ντοματοπελτέ
Μισό ποτήρι κρασιού κόκκινο ξηρό κρασί Λήμνου
Αλάτι, πιπέρι, λίγη κανέλα
Ελαιόλαδο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά το χταπόδι, ειδικά στη “κουκούλα” για να φύγει η άμμος και αφαιρούμε το “δόντι”.
Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις ζεσταθεί (η κατσαρόλα) βάζουμε μέσα σ’ αυτήν το χταπόδι, όπως είναι χωρίς νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και αφήνουμε το χταπόδι να σιγοβράζει για 30-40 λεπτά για να μαλακώσει και να βγάλει τα υγρά του. Το σουρώνουμε και κρατάμε 1 φλ. τσαγιού από το ζωμό του. Κόβουμε τα πλοκάμια σε φέτες και τη “κουκούλα” σε κομμάτια.
Σοτάρουμε σε αρκετό ελαιόλαδο στη κατσαρόλα το κρεμμύδι ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για μισό λεπτό. Προσθέτουμε το κριθαράκι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για ακόμα μισό λεπτό. Βάζουμε το ντοματοπελτέ και την κανέλα, ανακατεύουμε, προσθέτουμε το κρασί.
Ρίχνουμε τα ντοματάκια κονκασέ και το ζωμό χταποδιού που κρατήσαμε, ανακατεύουμε και μεταφέρουμε το μείγμα της κατσαρόλας σε μεγάλο πυρέξ ή πήλινο σκεύος ή ταψί.
Προσθέτουμε τα κομματάκια χταποδιού, 6 φλ. ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50-60 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
Προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό σε περίπτωση που χρειάζεται.
Το σερβίρουμε ζεστό, πασπαλίζοντας (προαιρετικά αν δεν νηστεύουμε) με τριμμένο τυρί, κατά προτίμηση λιόκαυτο Λήμνου
Συνοδεύεται με κόκκινο κρασάκι Λήμνου.
Για επιδόρπιο, χαλβάς Αχιλλαδέλη Λήμνου με κανέλα.