2025
ΕπιλεγμέναΠεριοδικό

Τι θα φάμε σήμερα – Μαγειρίτσα

Τι θα φάμε σήμερα – Μαγειρίτσα

 Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 Η μαγειρίτσα είναι παραδοσιακή Ελληνική σούπα που καταναλώνεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μετά την Ανάσταση. Είναι βαθιά δεμένη με την ελληνική ορθόδοξη παράδοση και τα ήθη του Πάσχα. Μετά τη νηστεία της Σαρακοστής (40 ημέρες),είναι το πρώτο πιάτο που περιέχει κρέας. Μαγειρεύεται με μαρούλι, άνηθο, εντόσθια του αρνιού (συκωταριά) και ρύζι. Στην ουσία πρόκειται για μια πηχτή σούπα με εντόσθια, χόρτα και βότανα.

Νεότερες παραλλαγές του γίνονται και με μανιτάρια, για vegan. Συνήθως περιέχει αυγολέμονο. Σκοπός της μαγειρίτσας είναι μετά τη νηστεία να προετοιμάσει κατάλληλα το στομάχι του πιστού για την λαμπριάτικη κατανάλωση κρέατος (αρνί, κατσίκι, κοκορέτσι κλπ.). Είναι δηλαδή μια πολύ εύστοχη και ήπια επιλογή για το στομάχι, αφού όσοι νήστεψαν το κρέας για σαράντα μέρες θα πρέπει να προσέξουν και να ξεκινήσουν σταδιακά την κρεατοφαγία που ακολουθεί τις επόμενες ημέρες.

Τα χορταρικά της συμβολίζουν τα πικρά χόρτα που έτρωγαν οι Εβραίοι προς ανάμνηση της πολύχρονης σκλαβιάς τους από τους Αιγύπτιους. Το Πάσχα των Εβραίων είναι εθνική γιορτή.

Πάσχα στα εβραϊκά σημαίνει έξοδος ή διάβαση. Οι Χριστιανοί γιορτάζουν την Ανάσταση του Χριστού και το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή.

Μια άλλη επιστημονική άποψη σχετικά με την προέλευση της γιορτής του Πάσχα, είναι πως τα περί κατανάλωσης αρνιού ανήκαν αρχικά σε ποιμενική γιορτή, που λάμβανε χώρα την πανσέληνο που ήταν πιο κοντά στην εαρινή ισημερία. Επρόκειτο μάλλον για θυσία ενός αρνιού έτσι ώστε ο θεός των ποιμνίων (της γονιμότητας) να πάρει το μερίδιό του για να εξασφαλίσει τη γονιμότητα του ποιμνίου. Το αρνί τρωγόταν σε ένδειξη κοινωνίας με το θεό προστάτη.

 

Σύμφωνα με την εβραϊκή γιορτή, ο θεός είχε πει στους Εβραίους ότι πρέπει το αρνί να φαγωθεί όλο και να μην μείνει κανένα κομμάτι του. Έτσι προέκυψαν και τα φαγητά όπως η μαγειρίτσα αλλά και το κοκορέτσι στα οποία χρησιμοποιούνται τα εντόσθια του ζώου.

Η μαγειρίτσα άλλοτε έχει ρύζι και άλλοτε όχι (Κέρκυρα). Γίνεται λεμονάτη ή κοκκινιστή. Σε πολλές περιοχές σερβίρεται σκέτη και σε άλλες με αυγολέμονο και μπόλικο άνηθο. Περίφημη είναι και η μαγειρίτσα με κεφαλάκι που φτιάχνουν σε πολλά νησιά. Σε μερικές περιοχές αντί για εντόσθια μαγειρεύεται ως κρεατόσουπα με κρέας αρνιού ή κατσικιού. Επίσης το αυγολέμονο αντικαθίσταται από σκέτο γιαούρτι ή γιαούρτι με λεμόνι, το λεγόμενο γιαουρτολέμονο. Αυτή η προσθήκη δίνει μια κρεμώδη υφή και δροσερή γεύση στην μαγειρίτσα, αφού σερβίρεται με μπόλικο δυόσμο.

Η χώρα μας ανέκαθεν ήταν κτηνοτροφική. Έτσι, σε πολλές περιοχές η μαγειρίτσα φτιάχνεται σαν φαγητό κυριακάτικο όλο τον χρόνο και όχι μόνο το Πάσχα.

ΥΛΙΚΑ

1 συκωταριά
έντερα
1  φλιτζάνι λάδι
2 μαρούλια ψιλοκομμένα
10 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ρύζι
3 αυγά
2 λεμόνια
Άνηθος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά τα αρνίσια έντερα, μέσα κι έξω, και τα ψιλοκόβουμε. Ψιλοκόβουμε και τα υπόλοιπα εντόσθια του αρνιού. Τα ρίχνουμε όλα σε κατσαρόλα και βράζουμε 30΄.  Προσθέτουμε ρύζι σούπας γλασέ, ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι, 1 κουταλάκι αλεύρι, λίγο μαύρο πιπέρι, ψιλοκομμένο άνηθο, και τα’ αφήνουμε να βράσουν άλλα 30΄.  Όταν γίνει η σούπα, προσθέτουμε αβγολέμονο.

Καλή σας όρεξη και Καλή Ανάσταση!

Να και μια ζωντανή βιντεο-συνταγή: https://youtu.be/bDgTdK8ydM4

mageiritsa.jpg

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button