Τι θα φάμε σήμερα – μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας και λιόκαυτο Λήμνου
Τι θα φάμε σήμερα – μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας και λιόκαυτο Λήμνου
Τα μακαρόνια είναι ιταλική εφεύρεση και η πρωτότυπη ιταλική συνταγή τα θέλει να είναι σκέτα. Στα ιταλικά ονομάζονται πάστα και έτσι ακούμε να τα λένε πολλές φορές και στην Ελλάδα οι εταιρίες που τα παράγουν.
Εντούτοις, εμείς οι Έλληνες θέλουμε τα μακαρόνια με πιο έντονη γεύση και τα συνοδεύουμε συνήθως με κάποιο σκληρό ελληνικό τυρί (κεφαλοτύρι, ξερή μυζήθρα, ώριμο ανθότυρο, γραβιέρα κ.ά.).
Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας παράγεται κι ένα ξεχωριστό τυρί. Κάποια από αυτά έχουν Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Για παράδειγμα, καλαθάκι Λήμνου, φορμαέλα και τελεμές Παρνασσού, κατίκι Δομοκού, τσαλαφούτι Αγρινίου, σφέλα Πελοποννήσου, φορμαέλα Καλαβρύτων, ανθότυρο και ξινομυζήθρα Κρήτης, μπάτζος Γρεβενών, ελαϊκή Δωδεκανήσων, κρασοτύρι της Κω, κοπανιστή Κυκλάδων, μανούρα Σίφνου, Σαν Μιχάλης Σύρου, λαδοτύρι Μυτιλήνης, μητάτο Κυθήρων, Κορφού Κέρκυρας, λαδογραβιέρα Ζακύνθου, αναβατό, μανούρι, γαλοτύρι κλπ. κλπ.
Εννοείται ότι το πιο κατάλληλο σκληρό τυρί, που δίνει στα μακαρόνια μια υπέροχη γεύση, είναι το περίφημο λιόκαυτο Λήμνου.
Υλικά για τη σάλτσα 5-6 μεγάλες ώριμες ντομάτες ή 1 κονσέρβα ντοματάκι κονκασέ, 3-4 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες, 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο, 1 ματσάκι βασιλικό, 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι. Όλα τα υλικά, εκτός από το βασιλικό, στην κατσαρόλα, μέχρι να χυλώσουν. Αφού γίνει, κλείνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το βασιλικό και ανακατεύουμε ελαφρά.