ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – μελομακάρονα

ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – μελομακάρονα
(μια συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου)
Κάθε χρόνο οφείλουμε να ψήσουμε μερικά ταψιά μελομακάρονα, μόνο και μόνο για να μυρίσει το σπίτι κανέλα, πορτοκάλι και γαρίφαλο. Αλλιώς, αγοράζουμε τα έτοιμα, που δεν είναι πάντα όπως θα θέλαμε.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
400 γραμμάρια χυμός πορτοκαλιού
530 γραμμάρια ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
50 γραμμάρια βούτυρο, λιωμένο δίνει ωραίο άρωμα
30 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
½ κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
¼ κουταλάκι γλυκού κανέλα
¼ κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1.200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ καρύδια (ψίχα) χοντροκομμένα για το σερβίρισμα
Μέλι (κατά προτίμηση θυμαρίσιο Λήμνου)
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
500 γραμμάρια νερό
700 γραμμάρια ζάχαρη
1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση στα δύο
100 γραμμάρια μέλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα κάνουμε το Σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας. Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό (από όταν αρχίσει ο βρασμός) και αποσύρουμε. Ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει.
Στη συνέχεια κάνουμε τα μελομακάρονα
Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και το βούτυρο. Προσθέτουμε την άχνη, τη σόδα και όλα τα μυρωδικά μαζί. Ανακατεύουμε με το χέρι πολύ καλά και προσθέτουμε το αλεύρι. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς υα έξω ώστε να μη σβολιάσει η ζύμη (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει).
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε την μια επιφάνεια τους σε τρίφτη ή σε σήτα για να πάρουν σαγρέ όψη.
Τα τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.
Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, όπως είναι ζεστά, τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι και με μια ρηχή κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου.
Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίσουν.
Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και το χοντροκομμένο καρύδι. Από πάνω τοποθετούμε μια στρώση μελομακάρονα. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο αρκετές στρώσεις.
Λεπτομέρειες
Δεν ζυμώνουμε πολλή ώρα τα μελομακάρονα για να μη σβολιάσουν.
Όταν τα σιροπιάζουμε πρέπει να είναι ζεστά και το σιρόπι κρύο, γι’ αυτό φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι και αφήνουμε να κρυώσει.
Όταν βουτάμε τα ζεστά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι, το σιρόπι ζεσταίνεται κι αυτό και πρέπει να το κρυώσουμε για να βουτήξουμε τα επόμενα μελομακάρονα πάλι σε κρύο σιρόπι. Γι’ αυτό, πριν βουτήξουμε τα επόμενα μελομακάρονα, βάζουμε το σιρόπι στην κατάψυξη να ξανακρυώσει. Ακόμα καλύτερα είναι να το έχουμε μοιράσει σε 2-3 κατσαρόλες για να μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε εναλλάξ.
Τα σιροπιασμένα μελομακάρονα απορροφούν την υγρασία από το περιβάλλον εάν αυτό είναι υγρό, ή ξεραίνονται εάν αυτό είναι ξηρό. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να τα διατηρούμε σε σκεύος που κλείνει ή προστατεύεται με μεμβράνη.
Εάν θέλουμε τα μελομακάρονα μας να είναι γεμιστά με καρύδι, τοποθετούμε κατά το πλάσιμο ένα καρύδι στο κάτω μέρος της ζύμης του οβάλ μελομακάρονου και το κλείνουμε να πάρει το σχήμα του.
Μπορούμε να δώσουμε ακόμα πιο έντονη γεύση στα μελομακάρονα εάν στο σιρόπι προσθέσουμε 300-400 γραμμάρια λικέρ μαστίχας.
Καλή επιτυχία και Καλές Γιορτές!