2025
Περιοδικό

Τι θα φάμε σήμερα – νηστίσιμη ταχινομακαρονάδα

Τι θα φάμε σήμερα – νηστίσιμη ταχινομακαρονάδα

 Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 

Η συνταγή για ταχινομακάρονα προέρχεται από την Μονή Σινά, από τον μοναχό Στέφανο. Το χαρακτηριστικό της είναι η πλούσια σάλτσα και τριμμένοι ξηροί καρποί αντί για τυρί. Τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο γαρνίρισμα προσθέτουν νοστιμιά και υφή, αλλά και πολύτιμες πρωτεΐνες, που είναι πολύ σημαντική τροφή για τους νηστεύοντες.. Στη σάλτσα βάζουμε τα μπαχαρικά της αρεσκείας μας.

ΥΛΙΚΑ για 4-5 μερίδες

  •  1 πακέτο σπαγγέτι Νο 6
  •  1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  •  2-3 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
  •  4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  •  1/2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  •  λίγο κύμινο + καυτερή πάπρικα, σε σκόνη
  •  1 κουτ. σούπας ταχίνι
  •  1/2 κουτ. σούπας ξερός δυόσμος, τριμμένος
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)  λίγα αμύγδαλα και καρύδια, θρυμματισμένα και καβουρδισμένα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βάζουμε, σε ένα μπολάκι, το κρεμμύδι και τα σκόρδα. Αλατίζουμε, τα ανακατεύουμε με το χέρι και τα βάζουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα.

Προσθέτουμε 1 φλιτζ. τσαγιού νερό και τα αχνίζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το νερό και τα υλικά να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, το κύμινο, την πάπρικα και αλατοπίπερο.

Δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μία βράση.

Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε πάντα σε δυνατή φωτιά για περίπου 15 λεπτά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά καλά και σιγομαγειρεύουμε για άλλα 30 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό. Η σάλτσα πρέπει να είναι ελαφρώς υδαρή.

Ρίχνουμε το ταχίνι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Πολτοποιούμε τη σάλτσα με το ραβδομπλέντερ (ή στον πολυκόφτη).

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα βράζουμε λίγο πριν σερβίρουμε, γιατί, αν κρυώσουν, θα κολλήσουν όταν ρίξουμε την ταχινόσαλτσα.

Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τη σάλτσα και τον δυόσμο και ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρουμε, τα ταχινομακάρονα, αμέσως, σκορπίζοντας σε κάθε μερίδα (αν θέλουμε) τα αμύγδαλα και τα καρύδια.

(πηγή: Tempo24 18-3-25)

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button