Περιοδικό

Τι θα φάμε σήμερα – πατατοσαλάτα

Τι θα φάμε σήμερα – πατατοσαλάτα

 Άπειρες οι χρήσεις της πατάτας. Τώρα το καλοκαίρι μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα και νόστιμη μια θρεπτική πατατοσαλάτα.

Υπάρχουν μερικά μυστικά για να πετύχουμε την τέλεια πατατοσαλάτα.

  1. Αγοράζουμε βιολογική πατάτα. Να προτιμάτε τις νόστιμες, βιολογικές πατάτες με την καφεγκρίζα φλούδα, τις μικρές και μεσαίου μεγέθους. Οι βιολογικές πατάτες είναι πιο νόστιμες και κοστίζουν μόνο τριάντα με σαράντα λεπτά περισσότερο από τις πατάτες των σούπερ-μάρκετ ή των συμβατικών λαϊκών, μερικές φορές, δε, ακριβώς το ίδιο. Όταν σε ένα φαγητό πρωταγωνιστής είναι η πατάτα, ε, τότε είναι λογικό να διαλέγουμε τις νοστιμότερες.
  2. Πολύ νερό και πολύ αλάτι. Τις ξεπλένουμε από το χώμα και τις βάζουμε με το φλούδι τους σε μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό και αλάτι.  Όταν αρχίσει να βράζει το νερό, οι πατάτες είναι μέσα στην κατσαρόλα. Δοκιμάζουμε, λοιπόν, στο εικοσάλεπτο της βράσης, τρυπώντας κάθε πατάτα με ένα καλαμάκι ή πιρουνάκι να ελέγξουμε αν έχουν φτάσει στο τέλειο χρονικό σημείο που δεν σκάνε μέσα στο νερό αλλά δεν είναι και άβραστες. Όταν το καλαμάκι ή το πιρουνάκι βρίσκει μια μικρή αντίσταση στο κέντρο, οι πατάτες είναι έτοιμες. Πάμε για πατατοσαλάτα, όχι για πουρέ, και γι’ αυτό θέλουμε τις πατάτες να κρατάνε λίγο όταν τις βγάζουμε από τη φωτιά. Γι’ αυτό συνιστάται να σουρώνουμε τις πατάτες σε σουρωτήρι και να μην τις αφήνουμε μέσα στην καυτή κατσαρόλα.
  3. Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες όσο ακόμα είναι ζεστές. Με ένα πιρούνι καρφώνουμε καλά κάθε πατάτα στη μέση (χωρίς όμως το πιρούνι να τη διαπεράσει) και την ξεφλουδίζουμε, κόβοντας οριζόντια το πάνω άκρο της. Από εκεί ξεκινάμε και τραβάμε με το μαχαίρι τη φλούδα προς τα κάτω και προς τα πλάγια. Μετά, με τη μύτη του μαχαιριού αφαιρούμε τυχόν μαυράκια από τη σάρκα της πατάτας.
  4. Τις κόβουμε στα τέσσερα και τις αλατίζουμε. Κόβουμε στα τέσσερα και δοκιμάζουμε κάθε πατάτα για να δούμε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι, που το προσθέτουμε όσο ακόμα είναι ζεστές, για να απορροφηθεί καλύτερα. Μόνο όταν κρυώσει εντελώς η πατάτα την κόβουμε σε ακόμα μικρότερα κομμάτια. Οι μεσαίου μεγέθους πατάτες είναι πιο όμορφες και χορταστικές όταν είναι κομμένες στα τέσσερα. Ο καθένας μετά μπορεί να κόψει κάθε τέταρτο της πατάτας σε μικρότερα κομμάτια στο πιάτο του.
  5. Κρεμμύδι, τουρσί, κάπαρη, αγγουράκι τουρσί. Ψιλοκόβουμε ένα ξερό κρεμμύδι (για κάθε κιλό πατάτες) και το προσθέτουμε στις κομμένες πατάτες. Προσθέτουμε μια χούφτα κάππαρη που την έχουμε σουρώσει από το βαζάκι της κάτω από κρύο νερό της βρύσης για να φύγει η πολλή αλμύρα. Το ίδιο κάνουμε και με τα αγγουράκια τουρσί και τα υπόλοιπα τουρσάκια που τα προσθέτουμε ολόκληρα ή κομμένα σε μικρότερα κομμάτια.
  6. Προσθέτουμε πρωτεΐνη, αυγό ή ψαρικά, ή και τα δύο.

Μπορούμε να διαχωρίζουμε την πατατοσαλάτα σε σκέτη, με αυγό, ψαρικά ή καπνιστά κρεατικά, ανάλογα με το τι άλλο σερβίρεται στο τραπέζι μας. Σερβίρεται η πατατοσαλάτα μου δίπλα σε ψάρι ή κρέας στη σχάρα; Τότε μια σκέτη πατατοσαλάτα, χωρίς αυγό ή ψαρικό, αλλά με πολύ και έντονο dressing, με αρωματικά και πίκλες είναι πιο ταιριαστή.

Αποτελεί η πατατοσαλάτα κύριο γεύμα, χωρίς άλλο φαγητό δίπλα; Της προσθέτουμε τα ψαρικά της αρεσκείας μας (τόνο, καπνιστή πέστροφα, ρέγγα, παλαμίδα) ή αυγό βραστό.

  1. Πολλά μυρωδικά! Η πατατοσαλάτα είναι άρμα μάχης! Μπορεί να κουβαλήσει πάνω της πρωτεΐνες, αυγά, τουρσιά, πικάντικα dressings ή απλά λαδολέμονα, αρκετό αλάτι και πιπέρι όπως και πληθώρα μυρωδικών. Γι’ αυτό μην αρκεστείτε σε μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Προσθέστε φρέσκο κάρδαμο, ψιλοκομμένη ρόκα, φρέσκια ή αποξηραμένη ρίγανη (λίγη).
  2. Μη φοβάστε την μαγιονέζα και την μουστάρδα! Όποια μαγιονέζα και αν προτιμήσετε, μη φοβηθείτε να βάλετε πολύ και με τα δάχτυλά σας να ανακατέψετε απαλά την πατατοσαλάταν έτσι ώστε να πάει παντού!

Όσο για τη μουστάρδα, προτιμήστε μια με έντονη γεύση.

  1. Σερβίρετε αμέσως ή λίγες ώρες μετά. Η πατατοσαλάτα είναι ένα θεσπέσιο καλοκαιρινό φαγητό και ας χάνει ενίοτε πόντους από τις τηγανητές ή τις σκορδάτες τραγανές πατάτες φούρνου. Σερβίρεται φρεσκοβρασμένη και φρεσκοδιακοσμημένη (με ό,τι επιλέξετε εσείς) την ίδια ημέρα, σε θερμοκρασία δωματίου ή ζεστή, αν της έχουμε προσθέσει αυγό ή κρεατικά περασμένα από το τηγάνι.
  2. Η πατατοσαλάτα θέλει, και αυτή, καλή παρέα! Όπως όλα τα νόστιμα φαγητά, η πατατοσαλάτα γίνεται ακόμα πιο νόστιμη όταν τη μοιραζόμαστε με φίλους, συγγενείς ή συναδέλφους. Καλέστε τους, λοιπόν, για μια πατατοσαλάτα στο μπαλκόνι, τον κήπο, την ταράτσα ή την κουζίνα σας.

 

Συνοδεύεται με ότι κρασάκι αγαπάτε.

Μια καλή πρόταση είναι το μοσχάτο Αλεξανδρείας Λήμνου. Εξαιρετικό άρωμα, θεϊκιά γεύση!

Και για επιδόρπιο, κλασσικός μαστιχάτος χαλβάς βανίλιας Αχιλλαδέλη, που λιώνει στο στόμα!

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button