ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Πήλινο της γιαγιάς
ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Πήλινο της γιαγιάς
(μια σειρά με καθημερινές προτάσεις-συνταγές)
Χυμό ντομάτας ή κονκασέ
200 γρ. φέτες παστουρμά
1 χοντρή φέτα κασέρι
2 πράσινες πιπεριές
Ζαμπόν ή μπέικον ή σαλάμι
Ρίγανη
3-4 αυγά
Φέτα καλαθάκι Λήμνου
Σε γάστρα ή σε 3-4 μικρά πήλινα δοχεία (συνήθως από γιαούρτι του μισού κιλού) βάζουμε λίγο (μισό δάχτυλο) χυμό ντομάτας (ή κονκασέ), γύρω-γύρω φέτες παστουρμά και στη μέση κασέρι.
Δεύτερη στρώση γύρω τυρί φέτα Λήμνου.
Τρίτη στρώση γύρω-γύρω κομμένη πράσινη πιπεριά.
Τέταρτη στρώση γύρω-γύρω ζαμπόν ή μπέικον ή σαλάμι.
Πασπαλίζουμε ελαφρά με ρίγανη και βάζουμε τα πήλινα σε μέτριο φούρνο μέχρι να πιούν σχεδόν το ζουμί τους.
Έχουμε βάλει τα υλικά σε στρώσεις γύρω-γύρω και έχουμε αφήσει μια λακουβίτσα στη μέση. Εκεί βάζουμε το περιεχόμενο από ένα ωμό αβγό με προσοχή να μη διαλυθεί ο κρόκος, και ξανά στο φούρνο μέχρι να ψηθεί και το αβγό.
Συνοδεύεται με κόκκινο μπρούσκο κρασί Λήμνου.
Για επιδόρπιο χαλβάς Αχιλλαδέλη Λήμνου με μπόλικη κανέλα.