ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – ρεβίθια στο φούρνο
ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – ρεβίθια στο φούρνο
(μια σειρά με καθημερινές προτάσεις-συνταγές)
Τα πιο νόστιμα, τέλεια, μοναδικά και ανεπανάληπτα ρεβίθια τα φτιάχνουν οι καλόγεροι στο Άγιο Όρος. Επειδή όμως δεν είναι εύκολο να πάμε να προσκυνήσουμε εκεί, στο Περιβόλι της Παναγίας όπως λέγεται, τώρα που μπήκαμε και στην περίοδο της νηστείας πριν τα Χριστούγεννα, ας δοκιμάσουμε κάτι νηστίσιμο.
Τα ρεβίθια είναι από τα πιο νόστιμα όσπρια. Συνήθως τα μαγειρεύουν σούπα στην κατσαρόλα. Στο φούρνο, πάντως, έχουν ακόμα καλύτερη γεύση και γίνονται πιο μαλακά.
Είναι λίγο μπελαλίδικο μαγείρεμα, αλλά αξίζει τον κόπο.
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. ρεβίθια
- 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα (σκόνη)
- 2 ξερά κρεμμύδια, ξεφλουδισμένα, ολόκληρα
- 1 φύλλο δάφνης
- 3 – 4 καρφάκια γαρίφαλο
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- ½ ματσάκι άνηθος (χωρίς τα κοτσάνια
- ½ κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- αλάτι, πιπέρι
- 2 κουτ. σούπας γλυκό μπούκοβο (ή 1 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα, σε σκόνη)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Μουσκεύω αποβραδίς τα ρεβίθια σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό, στο οποίο ρίχνω τη σόδα, και ανακατεύω. Την επόμενη ημέρα στραγγίζω τα ρεβίθια και τα ξεπλένω καλά με κρύο νερό.
- Τα ρίχνω σε μια μεγάλη κατσαρόλα, τα καλύπτω καλά με άφθονο κρύο νερό και προσθέτω τα ολόκληρα, ξεφλουδισμένα κρεμμύδια, τη δάφνη, τα καρφάκια γαρίφαλου και το ελαιόλαδο.
- Βάζω τα ρεβίθια να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια τη χαμηλώνω στο μέτριο και ξαφρίζω για όσο διάστημα ανεβαίνει αφρός στην επιφάνεια.
- Τα βράζω για 1- 1½ ώρα και αποσύρω από τη φωτιά.
- Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
- Στραγγίζω τα ρεβίθια (κρατάω κατά μέρος το νερό τους) και τα ρίχνω σε ένα βαθύ ταψί ή σε γάστρα. Ρίχνω 3 φλιτζάνια από το νερό που έβρασαν και προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Ανακατεύω και σκεπάζω το ταψί με αλουμινόχαρτο (αν χρησιμοποιήσω γάστρα, τη σκεπάζω με το καπάκι της).
- Ψήνω τα ρεβίθια για 30 – 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να χυλώσουν.
Σερβίρονται ζεστά ή κρύα. Μερικοί, για να ενισχύσουν τη γεύση τους, από πάνω ρίχνουν λίγο ελαιόλαδο.
Συνοδεύονται από φέτα καλαθάκι Λήμνου.
Για επιδόρπιο, γλυκό κουταλιού φιστίκι Αιγίνης Αχιλλαδέλη Λήμνου.