Περιοδικό

Τι θα φάμε σήμερα – σοφρίτο

Τι θα φάμε σήμερα – σοφρίτο

Είναι ένα παραδοσιακό κερκυραϊκό φαγητό, αλλά δεν είναι ανάγκη να πάτε στην Κέρκυρα για να το δοκιμάσετε, μπορείτε εύκολα να το φτιάξετε μόνοι σας στην κουζίνα. Τα υλικά που δίνουν την χαρακτηριστική γεύση στο φαγητό είναι το άφθονο σκόρδο, ο μαϊντανός και το ξύδι από κόκκινο κρασί – κατά προτίμηση λημνιό.

ΥΛΙΚΑ

4-5 μοσχαρίσια φιλέτα ή 1000 γρ. μοσχαρίσιο νουά σε φέτες

100 γρμαϊντανό

7-10 σκελίδες σκόρδο

85 ml. λευκό ξύδι

50 ml. κόκκινο ξύδι

300 ml. ζωμό βοδινού

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

Αλάτι, πιπέρι

Αλεύρι για να αλευρώσουμε το κρέας

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάμε με το ειδικό εργαλείο ελαφρά το κάθε κομμάτι κρέατος, ώστε να σπάσουμε τις ίνες του, κάτι που θα κάνει το κρέας ιδιαίτερα τρυφερό, απλά όταν χτυπάμε το κρέας πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι το μαγειρεύουμε άμεσα μετά το χτύπημα.
Φροντίζουμε το κρέας να έχει το ίδιο πάχος όταν το χτυπήσουμε.

Αλατίζουμε το κρέας και το πασπαλίζουμε με πιπέρι και από τις δύο πλευρές.
Καθαρίζουμε τα σκόρδα, αφαιρούμε το πράσινο φύτρο και τα κόβουμε σε φέτες.
Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.
Αλευρώνουμε το κρέας.

Σε μια πλατιά κατσαρόλα ή σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο και ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει.
Τινάζουμε καλά το κρέας να φύγει το περιττό αλεύρι.
Τηγανίζουμε τα φιλέτα, όχι όλα μαζί αλλά 2-3 κάθε φορά, ώστε να μην πέσει η θερμοκρασία και δεν τηγανιστούν σωστά!
Τα τηγανίζουμε και από τις 2 πλευρές ώστε να πάρουν ωραίο καφέ χρώμα.

Τοποθετούμε τα φιλέτα σε μια μεγάλη, πλατιά κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο.
Προσθέτουμε το ξύδι, τον μαϊντανό, τα σκόρδα, τον ζωμό, αλάτι και πιπέρι.

Σιγοβράζουμε το φαγητό για περίπου 40 λεπτά. Λίγο πριν αποσύρουμε το φαγητό από την φωτιά, προσθέτουμε την άλλη μια κουταλιά βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κομματάκια και ανακινούμε την κατσαρόλα.

Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
Συνοδεύεται συνήθως με πουρέ πατάτας ή με τηγανιτές πατάτες ή φούρνου.

Ένα ποτηράκι λημνιό μοσχάτο κρασάκι θα απογειώσει την απόλαυση.

Για επιδόρπιο, γλυκό κουταλιού μελιτζανάκι Αχιλλαδέλη.

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button