2025
Περιοδικό

Τι θα φάμε σήμερα – τραγανά μπουρεκάκια με τυρί και ζαμπόν  

Τι θα φάμε σήμερα – τραγανά μπουρεκάκια με τυρί και ζαμπόν

 

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

H λέξη μπουρέκι βγαίνει από την τουρκική λέξη börek που σημαίνει πίτα ή φύλλο. Γενικά, μπουρέκι μπορεί να είναι οτιδήποτε περιέχει φύλλο. Στα τούρκικα το μπουρέκι είναι συνήθως γλυκό, εξ ου και το πολίτικο γλυκό χανούμ μπορέκ ή τα ποντιακά περέκ.
Tο μπουρέκι είναι συνήθως μια αλμυρή πίτα με ή χωρίς φύλλο και με υλικά που διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Το Χανιώτικο μπουρέκι, για παράδειγμα, περιέχει τυρί, κολοκύθια και πατάτες ψιλοκομμένα, καθώς και διάφορα μυρωδικά όπως δυόσμο και λίγο αλεύρι ανάμεσα στα κολοκύθια. Στη Βόρεια Ελλάδα η γέμιση είναι συνήθως τυρί φέτα και ζαμπόν. Άλλες παραλλαγές είναι με μανιτάρια, κιμά κ.ά. Συνήθως τα πασπαλίζουν μe σουσάμι πριν τα ψήσουν στο φούρνο.

Να και μια ζωντανή συνταγή, εύκολη και γρήγορη για μπoυρεκάκια στο φούρνο:

https://youtu.be/xhoBWoBo3v4

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button