Τι θα φάμε σήμερα – τυροπιτάκια κουρού

Τι θα φάμε σήμερα – τυροπιτάκια κουρού
Η γέμιση μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τα γούστα μας και έτσι να φτιάξουμε κιμαδοπιτάκια, λουκανικοπιτάκια, κοτοπιτάκια, χταποδοπιτάκια κ.ά.
ΥΛΙΚΑ
για τη ζύμη
1 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό 200 γρ.
1/2 κεσεδάκι σπορέλαιο
2 κεσεδάκια φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
1 κ γλ αλάτι
για τη γέμιση
1 κ σ κρέμα τυριού
1 κομμάτι φέτα καλαθάκι Λήμνου θρυμματισμένη (περίπου 100 γρ.)
1 αυγό
λίγο πιπέρι
κρόκο αυγού + 1 κ γλ νερό για την επάλειψη
λευκό σουσάμι για το πασπάλισμα (προαιρετικό)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα βαθύ μπολ προσθέτω τα υλικά της ζύμης και ανακατεύω ζυμώνοντας με το χέρι. Δεν ζυμώνω πολύ ώρα. Ίσα να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να πάρω μια εύπλαστη ζύμη που δεν κολλά στα χέρια.
Σε ένα άλλο μπολ προσθέτω κι ανακατεύω με ένα πιρούνι τα υλικά της γέμισης.
Κόβω από την ζύμη κομμάτια σε όγκο μεγάλου καρυδιού και τα ανοίγω στον πάγκο με το χέρι δίνοντας ένα παραλληλόγραμμο σχήμα.
Μπορείς αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις και πλάστη, αλλά δε νομίζω πως είναι απαραίτητο.
Η ζύμη είναι αρκετά μαλακή κι εύπλαστη για να δουλευτεί με το χέρι.
Τοποθετώ στο κέντρο και κατά μήκος την γέμιση και παίρνοντας την πάνω μεριά της ζύμης, σκεπάζω την γέμιση και σφραγίζω προς την κάτω μεριά. Πιέζω τη ζύμη προς τα μέσα στις κορυφές (πάνω και κάτω) και ρολάρω το πιτάκι ανάμεσα στις παλάμες μου (όπως όταν πλάθουμε σουτζουκάκια)
Αραδιάζω τα πιτάκια σε ένα ταψί που έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, τα αλείφω με το αυγό και τα πασπαλίζω με το σουσάμι.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 25-30 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να αποκτήσει ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.
Συνοδεύονται από ολόπαχο πρόβειο γιαούρτι Λήμνου, ή αριγιάνι.
Ακολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.