Περιοδικό

Τι θα γίνει φέτος με τα μελομακάρονα; Δείτε μια τρομερή συνταγη και φωτογραφιες !

Τι θα γίνει φέτος με τα μελομακάρονα;

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 Δεν είναι μόνο το λάδι και τα άλλα τρόφιμα που ακρίβαιναν και έγιναν απλησίαστα. Το περίφημο «Καλάθι των Χριστουγέννων» με τις δήθεν «χαμηλές» τιμές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θα βρίσκεται στα ράφια των σουπερμάρκετ από 13 Δεκεμβρίου 2023 έως τις 3 Ιανουαρίου 2024, με τρόφιμα για το γιορταστικό τραπέζι, χωρίς, όμως, μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Το παραδοσιακό αυτό χριστουγεννιάτικο γλύκισμα διατίθεται στην πολύ αλμυρή τιμή στα ζαχαροπλαστεία 20 – 23 ευρώ το κιλό.

Και πέρσι τα μελομακάρονα ήταν ακριβά. Οι επιχειρηματίες δηλώνουν ότι δεν αντέχουν να απορροφήσουν περισσότερο το κόστος της παραγωγής τους. Έτσι, το «καλάθι των Χριστουγέννων» θα περιλαμβάνει τσουρέκι ή βασιλόπιτα, σοκολάτες, γαλοπούλα, μοσχάρι, αλλά όχι μελομακάρονα και κουραμπιέδες.

 

Το μελομακάρονο είναι ελληνικό γλύκισμα που παρασκευάζεται βασικά από αλεύρι, σιμιγδάλι, λάδι, ξύσμα ή χυμό πορτοκαλιού και μέλι. Πολλοί προσθέτουν και κονιάκ, κανέλα ή άλλα αρωματικά. Στην αγγλική γλώσσα λέγεται «small honey cake». Kαθιερώθηκε ως γλύκισμα του Δωδεκαημέρου, κυρίως από τους Μικρασιάτες Έλληνες και με το όνομα «φοινίκια».

Όπως και να έχει, φαίνεται ότι ήρθε πλέον ο καιρός να φορέσουμε την ποδιά στην κουζίνα, να ανασκουμπωθούμε και να φτιάξουμε εμείς τα δικά μας χειροποίητα σπιτικά μελομακάρονα. Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι, “Συν Αθηνά και χείρα κίνει”. Δεν είναι και τόσο δύσκολο. Νά μιά εύκολη συνταγή για όσους θα το επιχειρήσουν:

ΥΛΙΚΑ

9 φλιτζάνια αλεύρι
1 κ. γλυκού baking powder
2 φλιτζάνια ζάχαρη (1 για το μείγμα, 1 για το σιρόπι)
1 κ. γλυκού σόδα
2 1/2 φλιτζάνια λάδι
1 πορτοκάλι (ξύσμα χρησιμοποιούμε και τον χυμό του)
1 λεμόνι (σκέτο ξύσμα)
1 κ. γλυκού κανέλα (σκόνη)
1/2 κ. γλυκού γαρύφαλλο (σκόνη)
1/2 κούπα κονιάκ
1 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι μέλι

Καρύδι ψιλοκομμένο περίπου 1 κιλό.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πρώτα θα φτιάξουμε το σιρόπι. Πρέπει να έχει κρυώσει μέχρι την στιγμή που θα μελώσουμε τα μελομακάρονα μας. Χρειαζόμαστε ένα μικρό κατσαρόλι για το σιρόπι. Θα βάλουμε μέσα 1 ποτήρι ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Μετά το απομακρύνουμε το από το μάτι της κουζίνας και το αφήνουμε να κρυώσει.

Τα μελομακάρονα.

Πρώτα παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ για να ανακατέψουμε το αλεύρι με το baking powder. Παίρνουμε το μίξερ αν δεν θέλουμε να κάνουμε τη δουλειά με το χέρι. Πρώτα ρίχνουμε τη ζάχαρη και μετά το λάδι. Χτυπάμε καλά για να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αμέσως μετά προσθέτουμε το κονιάκ, το χυμό πορτοκάλι, τα αρωματικά: κανέλα, γαρύφαλλο, ξύσμα λεμονιού-πορτοκαλιού και όλα μαζί τα ανακατεύουμε καλά.

Τώρα θα παντρέψουμε, με το χέρι, όχι με το μίξερ, το αλεύρι με το baking powder σιγά-σιγά στο μπολ του μίξερ, ανακατεύοντας καλά. Δίνουμε σχήμα στα κομμάτια της ζύμης των μελομακάρονων, να είναι μακρόστενα με στρογγυλές άκρες και όχι χοντρά με πολλή ποσότητα ζύμης. Υπολογίζουμε να βγάλουμε 3 ταψιά με όλη τη ζύμη.

Έπειτα θα λαδώσουμε το ταψί μας και θα προθερμάνουμε το φούρνο στους 170. Κατόπιν αρχίζουνε την τοποθέτηση στο ταψί. Κρατάμε αποστάσεις μεταξύ τους γιατί απλώνουν και πιάνουν χώρο. Θα ψήσουμε στους 170 – 180 βαθμούς ανάλογα τον φούρνο για μισή ώρα περίπου.

Κάθε ταψί που βγαίνει, μελώνουμε καλά τα μελομακάρονα μέσα στο σιρόπι, μετά τα στραγγίζουμε και τα τοποθετούμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο καρύδι.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button