2023
Περιοδικό

Τι τρώνε τα Θεοφάνεια

Τι τρώνε τα Θεοφάνεια

Γραφει ο Θ. Δημητριάδης

 Αρκετές είναι οι θρησκευτικές εορτές που έχουν συνδεθεί με κάποιο ιδιαίτερο φαγητό στο κάθε γιορτινό τραπέζι.  Ωστόσο, τα Θεοφάνεια δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη τροφή που η παράδοση προβλέπει να καταναλώνεται τη συγκεκριμένη ημέρα.
Άλλωστε τα Θεοφάνεια εντάσσονται στο Δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων, το χρονικό διάστημα χωρίς καμιά νηστεία. Έτσι, η κατανάλωση ψαριού την ημέρα των Θεοφανίων έχει περάσει στην σύγχρονη παράδοση περισσότερο λόγω του Αγιασμού των υδάτων.
Η μόνη εξαίρεση στο Δωδεκαήμερα είναι η παραμονή των Θεοφανείων, όπου οι πιστοί τηρούν νηστεία και μάλιστα αλάδωτη. Ο λόγος; Για να μπορέσουν να κοινωνήσουν την επόμενη ημέρα στην εκκλησία και όχι να λάβουν τον καθιερωμένο Αγιασμό.
Σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας για να καταναλωθεί ο Μεγάλος Αγιασμός απαιτείται μονάχα να μην έχει φάει ή πιεί ο πιστός κάτι από τις 12:00 τα μεσάνυχτα μέχρι εκείνη την ώρα.
Αν υπάρχει κάποιο φαγητό που να έχει συνδεθεί με την εορτή των Φώτων είναι τα «ψαροκόλλυβα» (ή φαγητό του χιονιού, το οποίο προέρχεται από την Κρήτη.
Το έφτιαχναν οι πιστοί την παραμονή – που είναι ημέρα νηστείας – και περιλαμβάνει όλα τα όσπρια (φασόλια, αρακά, ρεβύθια) και σιτάρι βρασμένα μαζί. Μάλιστα, τα παλιά χρόνια, εκείνη την ημέρα οι άνθρωποι τάιζαν με το ίδιο φαγητό και τα ζώα τους.

Υλικά: ½ κιλό σιτάρι, 1 φλιτζάνα ρεβίθια, 1 φλιτζάνα μπιζέλια, 1 φλιτζάνα φασόλια ξερά.

Εκτέλεση: Μουσκεύουμε το προηγούμενο βράδυ το σιτάρι και τα όσπρια ξεχωριστά το καθένα. Την επόμενη μέρα βάζουμε σ’ ένα σκεύος πρώτα το σιτάρι και πολύ νερό επειδή το σιτάρι θέλει περισσότερη ώρα από τα όσπρια, για να ψηθεί. Όταν το σιτάρι μισοψηθεί, προσθέτουμε τα όσπρια. Όταν ψηθούν όλα, τα σουρώνουμε. Τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και χυμό λεμόνι, άνιθο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο και φρέσκο κρεμμύδι. Το φαγητό αυτό έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και στην Κρήτη, στα Ανώγεια, συνηθίζεται να ψήνεται, όταν χιονίζει.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button